Gabriel Wikström (S) har varit ordförande i partiets valanalysgrupp. Arkivbild.
Gabriel Wikström (S) har varit ordförande i partiets valanalysgrupp. Arkivbild.

Analys: Sen skärpning av migrationspolitiken

Senfärdig skärpning av migrationspolitiken, brister i sjukvården, ilska över lokala företrädare samt utmaningar från Sverigedemokraterna (SD). Där ligger de huvudsakliga orsakerna till Socialdemokraternas skrala valresultat, enligt partiets analys.

ANNONS
|

Det är Gabriel Wikström, tidigare bland annat folkhälsominister, som varit ordförande i partiets valanalysgrupp. Han pekar, enligt Aftonbladet , på flera orsaker till att Socialdemokraterna – som siktade på minst 31 procent i valet – landade på 28,3.

- Vi har haft det jobbigaste parlamentariska läget sedan 20-talet, det är första gången Socialdemokraterna leder en koalitionsregering sedan 1957 och det har funnits en allt överskuggande fråga i form av flyktingkrisen under mandatperioden, säger Wikström till tidningen.

ANNONS

Ett stort misstag, enligt honom, var att först några månader före valet presentera den skärpta migrationspolitiken. Den diskussionen borde ha tagits tidigare, anser analysgruppen.

Andra förklaringar är att bristerna inom hälso- och sjukvården som fått väljarna att reta upp sig på hur välfärden fungerar. På många orter har S-politikerna också uppfattats som försvarare av system, vilket inte gillats av väljarna. Dessutom har utmaningar från SD gjort att S tappat i LO-grupper och tidigare starka S-fästen, anser gruppen.

TT
ANNONS