Anders Eklund vill ha tidsbestämt straff

Tio år har gått sedan Anders Eklund mördade tioåriga Engla Höglund. Nu kommer livstidsdömde dubbelmördaren att ansöka om tidsbestämt straff, enligt Expressens program Brottscentralen.

ANNONS
|

Livstidsdömde Anders Eklund har suttit frihetsberövad i tio år sedan mordet på tioåriga Engla Höglund 2008. Under förhören efter mordet erkände han även ett mord åtta år tidigare, och han dömdes senare för två mord.

Enligt lag har nu dubbelmördaren rätt att ansöka om att få straffet tidsbestämt, vilket han planerar att göra inom kort.

- Vi förbereder den, men jag vill inte säga så mycket förrän vi har skickat in den, säger hans advokat Hanna Lindblom till Expressens program Brottscentralen.

ANNONS

Englas mamma, Carina Höglund, säger till programmet att hon tycker att det är bedrövligt och att frågan om tidbestämt straff är alldeles för tidigt väckt i det här fallet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) förstår att hon är upprörd men säger ändå att man måste dra gränsen någonstans för efter hur många år man får ansöka.

- Samtidigt ska man säga att det är bara en möjlighet att ansöka, sedan ska det prövas av tingsrätten. Och man kan konstatera att av dem som är dömda till livstids fängelse så är det ett fåtal där man beviljar detta, säger han till Brottscentralen.

TT
ANNONS