Anja Pärson: Jag kom hem och jag blev jag

Anja Pärson var årets ena invigningstalare på Pridefestivalen. Hon berättade i ett personligt tal om att komma ut i radioprogrammet "Sommar" 2012.

ANNONS

När Anja Pärson, och den andra invigningstalaren Pia Sundhage, kom ut på scenen på Europride steg jublet och människor trängde sig närmre för att få en glimt av sportprofilerna.

- Det är tydligt för mig att Pride fortfarande behövs. Att så många kommit hit betyder att det fortfarande finns något att kämpa för. Jag hoppas att vi inte behöver det i framtiden, och jag hoppas att vi kan inse att det är okej att vara annorlunda – att annorlunda är något bra, sade Sundhage.

ANNONS

Bröllopsdag i morgon

Anja Pärsons tal var av det mer personliga slaget. Hon pratade om sin fru Filippa och deras barn och avslöjade att torsdagen är parets bröllopsdag.

- I morgon firar jag fyra år som gift med den vackraste kvinnan i världen. Vi bor avskilt på landsbygden och lever ett lugnt liv. Pride finns till för att visa att man ska kunna bo var man vill och älska vem man vill, sade hon.

Pia Sundhage medgav i sitt tal att hon inte velat prata om sin sexuella läggning, utan fokuserat på sporten.

- Jag har aldrig besvarat frågor om min sexualitet. Jag insåg att det finns en kamp att utkämpa för hbtq-rättigheter, men jag kämpade hellre för kvinnors rätt att spela fotboll. Jag är tacksam att ni andra har kämpat under tiden. Men nu är det dags, jag kommer att kämpa tillsammans med er, sade hon och tackade för applåderna med att sin vana trogen sjunga några rader, den här gången ur Tom Pettys "I won't back down".

ANNONS

Två sportprofiler

Pia Sundhage är en av våra mest kända fotbollsspelare men är också känd för sitt ledarskap inom sporten. Hon var i flera år förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll och 2012–2017 var hon förbundskapten för det svenska damlandslaget som tog silvermedalj i OS i Rio de Janeiro 2016.

Anja Pärson är en av landets allra största skidstjärnor med både segrar i totala världscupen, OS- och VM-guld i karriären. Hon är numera verksam bland annat som expertkommentator i utförsåkning.

TT

ANNONS