Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet omkomna i båtolyckor minskade under 2018 jämfört med 2017. Arkivbild.

Antalet döda i båtolyckor nära halverad

Trots en varm sommar som förmodligen lockade ut många på sjön minskade antalet döda i fritidsbåtolyckor förra året. Tolv personer omkom under 2018, vilket är nästan en halvering från föregående år.

2018 blev ett betydligt ljusare år i statistiken än 2017. Trots att tolv personer omkom är siffran den lägsta sedan Transportstyrelsen började föra statistik över omkomna i båtlivet 1971.

Det är däremot svårt att säga exakt vad som bidragit till minskningen förra året.

- Båtsäsongen kom igång ganska sent eftersom det var en sen vår och isarna låg kvar länge. Sen kom värmen jättesnabbt på våren och det innebar att vattentemperaturen steg och det var dessutom ganska svaga vindar under våren och högsäsongen, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen, och fortsätter:

- Vi tror också att när det är vackert väder är fler ute och det är därmed inte så långt till hjälp eller att folk ser att det händer någonting. När det dessutom är varmt i vattnet köper man sig lite tid.

Enbart män

Samtliga som omkom 2018 är vuxna män, men olyckorna skiljer sig åt.

- Det som sticker ut lite grann är en vattenskoterolycka, en kanotist och en kitesurfare. Det brukar även vara många fiskare som råkar illa ut, tre stycken bland de här tolv, säger han.

Som alltid är råden när man befinner sig till sjöss att bära flytväst och vara nykter, minst hälften av dödsfallen brukar vara alkoholrelaterade, enligt Transportstyrelsen.

Utförligare statistik

- En annan sak som är väldigt viktig, och där har vi de senaste åren haft fler tillfällen per år, är när man ringt och larmat när man ligger i vattnet för att man har en vattentät mobil eller har telefonen i ett vattentätt fodral. I dag kan Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning skicka ett sms till telefonen och svarar man då på sms:et kan man skicka tillbaka sin position.

Antalet omkomna har minskat stadigt de senaste åren och sedan 2012 har Transportstyrelsen tillsammans med flera andra myndigheter och organisationer arbetat aktivt med att förbättra sjösäkerheten för att förebygga olyckor och dödsfall.

- När man började med det visste man hur många som omkom, men inte vad de omkom av, säger Lars-Göran Nyström.