Det blir allt färre som behöver intensivvård på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Det blir allt färre som behöver intensivvård på grund av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Antalet patienter på iva rasar

Ett av kriterierna för nästa nivå i planen för att avveckla restriktionerna är att antalet patienter på iva är under 70. Under torsdagen låg siffran på 64 efter att ha fallit rejält de senaste veckorna.

ANNONS

Antalet covidpatienter som får intensivvård fortsätter att minska. Förra veckan sjönk det till under 100, för att nu ligga på 64.

– Trenden är tydlig. Antalet covidpatienter minskar på intensivvården, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret.

Inget normalläge

Men det är inte dags att andas ut riktigt än. Läget inom vården är långt ifrån normalt och smittspridningen kan vända upp igen.

– Covidläget är väldigt mycket bättre, men intensivvården är fortfarande pressad. Vi är oroliga för att vi ska få en ökning – tittar man på Storbritannien är det så att antalet slutenvårdsfall och intensivvårdsfall ökar igen. Det är inga höga nivåer, men trenden är uppåtgående.

ANNONS

Samtidigt som antalet covidpatienter har minskat har de "vanliga" intensivvårdspatienterna ökat successivt under våren.

– I det stora hela är det ändå fortsatt högt tryck på intensivvården i Sverige, även om vi har mycket färre covidpatienter.

Johnny Hillgren tillägger också att man nu minskar i kapacitet i och med semesterperioden, vilket gör att det finns färre ivaplatser.

Inga covidpatienter

Flera regioner hade på torsdagen inga covidpatienter som fick intensivvård, det gäller Halland, Jämtland, Kronoberg och Västmanland.

I Gävleborg, där Johnny Hillgren arbetar, har siffran legat på noll tills nyligen. Nu finns två patienter där.

– Vi har inte haft några covidpatienter på ett par veckor nu, men sedan har vi haft ett väldigt högt tryck på vanlig intensivvård. Just i dag har vi en väldigt bra platskapacitet, men generellt går det hela tiden upp och ner i den här typen av akutverksamhet.

Deltavarianten har ännu inte gett några avtryck i intensivvårdsregistret, men Johnny Hillgren säger att man följer utvecklingen noga – både i Sverige och utomlands.

– Jag tror att det är viktigt att tills vi har vaccinerat merparten av svenska befolkningen med två sprutor så behöver vi vara försiktiga.

Fakta: Detta är nivå 2

Nivå 2 innebär ett tillstånd nationellt där sjukvården i de flesta regioner har goda förutsättningar att klara av vård av covid-19-patienter.

Det totala antalet personer i slutenvården på grund av covid ska vara färre än 300.

Antalet patienter i behov av slutenvård på grund av covid ska vara under 70.

Minst 50 procent av befolkningen över 18 år ska ha fått minst en dos vaccin.

Utvecklingen i smittspridningen ska ha varit stabilt nedåtgående i minst två veckor.

14-dagars incidens ska vara färre än 200 fall per 100 000 invånare.

Regeringen räknar i sin plan för avveckling av restriktioner med att vi har nått nivå 2 den 1 juli.

Källa: regeringen.se

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS