Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Allt fler unga häktas. Arkivbild.

Antalet unga häktade ökar

En 15-åring är häktad misstänkt för mord i Örebro. Det blir bara vanligare att unga personer så unga som 15–17 år sitter häktade – de senaste fem åren har den siffran ökat konstant.

I tisdags mördades två personer i stadsdelen Vivalla i Örebro. Efter det har fyra personer häktats: två 31-åringar, en 20-åring och en 15-åring. Att en så ung person som en 15-åring sitter häktad är något som blivit allt vanligare de senaste fem åren.

Enligt Åklagarmyndighetens senaste årsredovisning häktades 178 unga personer förra året, varav 160 med restriktioner. Det går att jämföra med 2013 då 119 unga häktades, varav 97 med restriktioner.

Upprepad FN-kritik

Trots att en av de misstänkta bara är 15 år anser Åklagarmyndigheten att häktning krävs.

- Ja, när man misstänks på goda grunder ha begått det brott som bestraffas med det strängaste straffet i svensk lagstiftning. Och att socialtjänsten inte kan ordna betryggande förvaring, eftersom det finns andra misstänkta. Och vi vill inte att han ska kunna kommunicera med omvärlden. Därför blir han häktad, säger chefsåklagaren Krister Petersson till TT.

Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats av FN och Europarådet för att barn och unga häktas. I FN:s barnkonvention framgår det att barn endast får frihetsberövas som en absolut sista utväg och Justitieombudsmannen har påpekat att barn under 18 år enbart får häktas i vissa extremfall.

Svårt erbjuda skydd

Straffmyndighetsåldern är 15 år i Sverige och det har hänt att unga under 18 år har dömts till fängelse, men det är ytterst ovanligt. Det är i första hand socialtjänsten som har ansvaret över unga brottsmisstänkta personer.

Men ibland kan socialtjänsten ha svårt att erbjuda de restriktioner och skydd som krävs, och därför hamnar personerna i stället i häktet.

- Det här är ju inte frågan om något snatteri eller att man spelar hartsfiol hos någon eller busar. Det här är en ganska ful historia som gjorts. Det är väl det som är det allvarliga, säger Krister Petersson.

- En 15-åring kan misstänkas för sådana brott på ganska goda grunder, det tycker jag väl är det mest anmärkningsvärda. Sedan är det väl så, hade han varit vuxen hade det inte varit någon tvekan om att han skulle sitta inne. Nu kan jag inte ordna övervakning på annat sätt, därför blir han häktad.