Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö stad har gett mer än 70 000 kronor sedan januari 2016 till en lokalavdelning av den omstridda organisationen Milli Görus, som beskrivs som antisemitisk. Arkivbild.

Antisemitanklagad förening får bidrag

Utbetalningen av bidrag till organisationen Milli Görus gren i Malmö ska granskas av kommunen, sedan de uppmärksammats av tidningen Kvällsposten. Organisationen, som har sitt ursprung i Turkiet, beskrivs som antisemitisk.

Milli Görus lokala avdelning har fått mer än 70 000 kronor i bidrag från kommunen sedan januari 2016. De har gått till barn- och ungdomsverksamhet i form av koranläsning och utbildning i islamisk tro, samt till fotboll för pojkar och simning för flickor.

Ansvarigt kommunalråd i Malmö, Frida Trollmyr (S), säger till Kvällsposten att hon själv reagerat på föreningens namn, men att kommunen försökt följa sina riktlinjer och exempelvis kontrollerat att den är demokratiskt uppbyggd med årsmöten och stadgar och att den inte uttrycker att den är emot den svenska demokratin.

Inga resurser

På tidningens fråga om det inte räcker att känna till att Malmöföreningen tillhör en organisation som sprider antisemitism svarar hon:

- Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska.

Milli Görus tidning Milli Gazete har på ledarplats kallat Förintelsen för en myt som judarna lyckats få hela världen att tro på.

"Antisemitiska tendenser"

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser att organisationen har "en hel del antisemitiska tendenser" och beskriver den som djupt kritisk till väst.

Malmös fritidsdirektör Johan Hermansson säger till TT att kommunen kontinuerligt granskar de föreningar som får bidrag.

- Nu ska vi göra en kompletterande granskning. Det har kommit fram fakta som vi vill dubbelkolla.

Ordföranden i Malmös lokala avdelning av Milli Görus, Idris Yildiz, hävdar att det inte handlar om antisemitism, utan antisionism. Han får också en fråga om sin syn på homosexuella och vad han skulle göra om det visar sig att en medlem är homosexuell.

- Vi skulle inte kasta ut honom. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell, säger Idris Yildiz, till Kvällsposten.