Är du ansvarsfull? Då är gräsmattan gul

En grön och perfekt ansad gräsmatta har historiskt betraktats som en symbol för status och makt. I svallvågorna av torkan kan detta komma att förändras.

ANNONS
|

För tillfället råder det bevattningsförbud i flera svenska kommuner. Förbudet innebär bland annat att man inte får använda kommunalt dricksvatten för att vattna sin gräsmatta, och i regel verkar svenskarna vara duktiga på att följa direktiven.

- Men visst finns det exempel på folk som struntar i bevattningsförbudet. Man stänger av vattenspridaren när någon förbipasserande uppmärksammar en om att det är vattenförbud, men en halvtimme senare sätter man igång den igen när man tror att kusten är klar, säger Dan Löfgren, kommunikationschef på Svenskt Vatten.

ANNONS

Statussymbol

Vad är det då som kan bidra till att vissa har så svårt att låta gräsmattan blekna i solen? Utöver okunskap om vattenförbrukningens konsekvenser kan en möjlig orsak vara den höga prestige som den perfekta gräsmattan historiskt kommit att förknippas med.

- Historiskt sett har de flesta människor behövt använda sina gröna områden för att odla. Gräsmattan har således blivit en statussymbol för dem som har privilegiet att inte behöva göra detta, utan som i istället har lyxen att kunna lägga ner den tid och de pengar som krävs för att upprätthålla en gräsmatta, säger den amerikanska antropologen Krystal D'Costa.

Historiskt arv

Det var på 1700-talet som gräsmattor började dyka upp hos eliterna i Europa, till exempel i den berömda trädgården runt slottet i Versailles. Steg för steg har gräsmattan kommit att "demokratiseras" till den grad att de inte längre enbart pryder elitens trädgårdar, men D'Costa menar att gräsmattans statussymbol i hög grad lever kvar. Till exempel blev det på 1920-talet viktigare för amerikanska husägare att piffa upp sina gräsmattor i takt med att allt fler bilar körde förbi husen.

ANNONS

- Jag är inte lika bekant med den europeiska kontexten, men med tanke på att amerikanska ideal gällande husägarskap och konsumtion har fått hög status över hela västvärlden skulle jag tro att det finns många likheter.

Gul gräsmatta tyder på omsorg

På senare tid har det dock börjat synas tendenser på att den gröna gräsmattans höga status kan vara på uttåg. Delvis på grund av rörelser som förespråkar att naturen ska få växa fritt, men också på grund av den återkommande torkan. I Kalifornien har det blivit allt vanligare med så kallad "draught shaming", vilket innebär att man på sociala medier lägger upp bilder på grannar medan de står och vattnar sina gräsmattor under rådande bevattningsförbud.

- Det går ut på att visa att dessa personer är själviska och inte bryr sig om sin omgivning, säger Krystal D'Costa.

Dan Löfgren på Svenskt Vatten säger att ingen bör eftersträva en grön gräsmatta under en sommartorka likt den Sverige för tillfället går igenom.

ANNONS

- Tecknet på att du är en ansvarsfull och god samhällsmedborgare som tänker på andra är snarare att du har en fruktansvärt gul gräsmatta.

TT

Fakta: Så kan du spara vatten

Vattenverk och kommuner samlar flera tips om hur man kan spara både pengar och vatten. Här följer några av tipsen:

• Välj sparprogram på tvätt- och diskmaskiner. Fyll maskinerna med disk/tvätt innan de startas.

• Låt inte kranen rinna medan du borstar tänderna, eller duschen rinna när du tvålar/schamponerar in dig.

• Ställ en karaff med vatten i kylskåpet för att ha kallt vatten i stället för att spola länge i kranen.

• Tvätta bilen i en biltvätt i stället för hemma.

• Välj dusch framför badkar.

• Handdiska inte under rinnande vatten.

• Undvik att vattna gräsmattan.

• Åtgärda toaletter och kranar som droppar eller läcker.

Källor: Sydvatten, Kalmar vatten och Bodens kommun.

ANNONS