Över 60 anmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöproblem har kommit in till Arbetsmiljöverket. Här informerar en skylt utanför Södersjukhuset i Stockholm personer som hostar att de inte ska gå in. Arkivbild.
Över 60 anmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöproblem har kommit in till Arbetsmiljöverket. Här informerar en skylt utanför Södersjukhuset i Stockholm personer som hostar att de inte ska gå in. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmiljöproblem anmäls i virusets spår

ANNONS

Över 60 tillbud som har med coronaviruset att göra har anmälts till Arbetsmiljöverket, rapporterar TCO:s tidning Arbetsvärlden.

En stor del av anmälningarna kommer från vården, där sjuk- och undersköterskor rapporterat att de blivit sjuka efter att ha behandlat patienter som insjuknat i covid-19. I flera fall uppger anmälaren att det inte funnits tillräcklig skyddsutrustning och i några fall uppges det inte ha funnits några misstankar om att patienten varit smittad.

En anmälan berättar om att en vårdanställd blev smittad, trots att denne bar full skyddsutrustning, vid ett tekniskt problem med en respirator.

Enligt en annan anmälan arbetade en person i en akutläkarbil tillsammans med en läkare som hostade genom ett helt arbetspass. Läkaren själv bedömde det som en luftvägsinfektion, men var i själva verket smittad av coronaviruset och hamnade senare i respirator. Anmälaren fick trots detta inte lov att testa sig, skriver facktidningen.

ANNONS

Det finns också anmälningar från anställda inom bland annat polismyndigheten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS