Vaccinet som distribuerats i år ger inte den effekten som det hade kunnat göra.
Vaccinet som distribuerats i år ger inte den effekten som det hade kunnat göra. Bild: Junge

Årets influensavaccin ger dålig effekt

Varje år vaccineras människor över hela landet mot influensa. Men vaccinet som distribuerats i år ger inte den effekten som det hade kunnat göra.
– Hade vi haft ett bättre vaccin hade vi haft färre som behövde sjukhusvård, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Årets influensavaccin ger inte lika bra skydd som man räknat med. Detta har lett till att många fler, och då främst de som befinner sig i någon utav riskgrupperna, riskerar att drabbas allvarligt av årets influensa.

Fel recept

Varje år gör WHO ett nytt recept för vaccinet i mars. Det man gör då är att blanda förra säsongens influensa med den som härjade föregående sommar. Då får man den största sannolikheten att blanda ett vaccin som kommer kunna skydda befolkningen under nästa säsong.

– De gör helt enkelt en så kvalificerad gissning som de kan, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Men i år har man alltså förutspått fel.

– Ibland blir det bra, och ibland blir det inte så bra. I vaccinet finns två stammar, influensa A och influensa B. A-stammen stämmer bra överens med det vi har sett, men B-stammen stämmer inte så bra som den hade kunnat.

Bland annat har ovanligt många i Sjuhäradsbygden som smittats blivit tvungna att uppsöka sjukvård, skriver BT.

"Fortfarande bästa skyddet vi har"

Har man vaccinerat sig och känner sig orolig har Gunilla några goda råd att ge.

– Man kan drabbas av influensa på två sätt. Antingen genom att någon nyst eller hostat i din närhet eller att någon sjuk person har viruset på händerna. Tvätta händerna ofta, det tar död på de flesta bakterier och virus vi har. Annars kan man också undvika folksamlingar och att träffa sjuka personer.

Men om man inte vill undvika kramar och pussar hela vintern?

– Vi befinner oss mitt i den värsta säsongen just nu, och därför behöver man bara hålla ut i några veckor till innan det värsta är över.

Vad har du för råd till alla som oroar sig över detta?

– Vaccinet är fortfarande det bästa skyddet vi har. Det är viktigt att komma ihåg att vaccinet fortfarande skyddar dig, bara att det hade kunnat vara med effektivt. Hade vi haft ett bättre vaccin färre som behöver sjukhusvård men sånt här händer ibland. Befinner du dig i en riskgrupp så bör du fortfarande vaccinera dig kommande år.

ANNONS
ANNONS