Arg Brennan överväger dra Trump inför rätta

Underrättelsechefen CIA:s tidigare chef John Brennan skräder inte orden efter president Donald Trump beslut att dra in hans säkerhetsklassning. Han överväger att ta fallet till domstol. Brennan har stöd av närmare 190 tidigare försvars- och UD-anställda, varav flera tidigare höga chefer.

ANNONS
|

- Jag har kontaktats av ett antal advokater. De har delgett mig sina tankar rörande en klagan, ett föreläggande för att förhindra honom (Trump) från att göra det här i framtiden, säger Brennan till tv-kanalen NBC.

- Om min säkerhetsklassning och mitt rykte, när jag dras i leran nu, är priset vi måste betala för att förhindra Donald Trump från att göra detta mot andra så anser jag att det är ett lågt pris.

ANNONS

Rysslandsutredning spelar in

I USA är det praxis att medelhöga och höga tjänstemän som genomgått en säkerhetsprövning får behålla sin säkerhetsklassning när de avslutar ett uppdrag. Detta eftersom de ofta fortsätter att arbeta som rådgivare till myndigheterna.

Men i förra veckan meddelade presidenten att han drar in säkerhetsklassningen för Brennan – och att han överväger göra detsamma med den tidigare FBI-chefen James Comey, den förre nationella underrättelsechefen James Clapper, den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice, den tidigare vice justitieministern Sally Yates och CIA:s före detta chef Michael Hayden.

Till tidningen The Wall Street Journal sade Trump att beslutet hade att göra med Brennans inblandning i den så kallade Rysslandsutredningen (om Moskvas påverkan av valrörelsen 2016).

- Jag kallar den för en riggad häxjakt, den är en bluff. Och dessa människor ledde den, sade presidenten till tidningen.

Många underskrifter

Beslutet ledde till skarpa protester. I förra veckan skrev ett 15-tal tidigare chefer inom CIA och Kontoret för nationell säkerhet under en skrivelse där de anklagar Trump för att agera politiskt och försöka kväsa det fria ordet. På måndagen hade ytterligare över 175 tidigare försvars- och UD-anställda, både republikaner och demokrater, skrivit under rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Brennan har flera gånger kritiserat Donald Trump skarpt. Bland annat kallade han Trumps framträdande tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i juli för "inget mindre än förräderi".

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster anser lade sig i valrörelsen i USA 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton (som var Trumps rival i presidentvalet).

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS