Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag föll domen mot John Ausonius i Frankfurt, Tyskland. Han står åtalad för att ha skjutit ihjäl en kvinna i staden för 26 år sedan. Arkivbild.

Ausonius döms till livstid i Tyskland

John Ausonius, också känd som lasermannen, döms till livstid för det 26 år gamla mordet på en kvinna i Frankfurt. Domen kan påverka Ausonius möjligheter att få sitt svenska livstidsstraff tidsbestämt.

Livstidsdomen meddelades på onsdagen i Landgericht i Frankfurt i Tyskland. Rättegången startade före jul och under hela processen har John Ausonius nekat till anklagelserna. Hans advokat meddelade genast att han tänker överklaga domen till Bundesgerichtshof, enligt tidningen Frankfurter Rundschau.

Inga nya bevis

Advokaten har varit kritisk mot att rättegången över huvud taget hållits. Inga nya bevis har framkommit och inga nya vittnen har trätt fram. De vittnen som har hörts igen har haft svårt att minnas detaljer, så här 26 år efter mordet.

Det är dock klarlagt att John Ausonius var i Frankfurt när den då 68-åriga Blanka Zmigrod mördades. Och han har erkänt att han bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit. På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

Anledningen till att fallet åter blivit aktuellt är att sökljuset riktades mot Ausonius när tysk polis utredde den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). I kölvattnet av den utredningen beslutades att Zmigrod-fallet skulle tas upp igen.

Svårt att minnas

John Ausonius är redan dömd på livstid i Sverige för de brott han begick i början av 1990-talet. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag.

Ausonius blir kvar i häktet i Tyskland till dess att det fattats beslut om det blir en ny prövning eller inte. Men när domen vinner laga kraft kan han överföras till Sverige.

- När Södertörns tingsrätt prövade om han skulle lämnas över till Tyskland, ställde domstolen som krav att straffet ska avtjänas i Sverige när den tyska domen vunnit laga kraft. Han kommer att överföras hit, och det tyska straffet kommer att bakas in i den svenska påföljden, säger chefsåklagare Krister Petersson.

TT har varit i kontakt med Ausonius svenske advokat Thomas Olsson, som i nuläget inte vill kommentera domen och hur den eventuellt kan påverka hans klients straff i Sverige.

Kan påverka

Straffet i den tyska domstolen kan påverka Ausonius möjligheter att få sitt svenska livstidsstraff tidsbestämt, ett beslut som i så fall fattas av tingsrätten i Örebro. En rad kriterier ska vara uppfyllda för att ett livstidsstraff ska tidsbegränsas.

- Vi gör i de målen en helhetsbedömning, och åklagaren kan föra in en utländsk dom som inte var känd tidigare i processmaterialet, men jag har inte varit med om det förut. En sådan dom kan påverka utslaget, säger Björn Lindén, chef för Örebro tingsrätt.