Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosor på Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Arkivbild.

Avfärdat vittne pekas ut som Palmes mördare

Den så kallade Skandiamannen figurerade redan tidigt som vittne i Palmeutredningen, men polisen avfärdade hans uppgifter. Nu pekas han ut i magasinet Filter som den som sköt statsministern. Enligt tidningen hade han tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet.

Mannen var enligt egen utsago en av de allra första som kom till platsen där den tidigare statsministern mördades den 28 februari 1986. Han hade jobbat över på sitt arbete på försäkringsbolaget Skandia på Sveavägen, och i medierna kom han att figurera under namnet "Skandiamannen".

Enligt sin egen berättelse, som framkommit både i förhör och intervjuer, hjälpte han till att lägga den blödande statsministern i framstupa sidoläge. Men versionen har aldrig kunnat bekräftas av andra vittnen och Skandiamannen avfärdades av spaningsledningen både som vittne och potentiell gärningsman.

"Palmeutredarna fick ingen ordning på Skandiamannens uppgifter", skriver Filter, som menar att man därmed missade en rad bevis som tyder på att han låg bakom dådet.

Hade samma vapen

Till exempel hade mannen genom en vän som var vapensamlare tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med. Enligt ett historiskt register över inkomna licensansökningar under perioden 1978–1986 ansökte vapensamlaren om samlarlicens för 37 revolvrar, varav fem var av en kaliber som stämde med ammunitionen som användes vid mordet. Men vapensamlarens vapen fanns inte med i Palmeutredarnas register över provskjutna revolvrar. Revolvrarna är i dag utspridda eftersom de såldes på auktion för några år sedan.

De nya uppgifterna gjorde att utredarna fattade intresse och kallade in Filters reporter till förhör i september förra året. Fler hördes också i Skandiamannens krets, bland annat hans exfru och vapensamlarens dotter.

Palmeutredningens ledare Krister Petersson vill inte kommentera uppgifterna över huvud taget.

- Jag har inga kommentarer till det. Det är inte min roll att recensera olika journalistiska åtgärder utan det får stå för författare och ansvarig utgivare, säger han till Aftonbladet.

Stämde in på signalement

Skandiamannen avled 2000. Filter hävdar att han var en ensam gärningsman som hyste agg mot Palme och tog tillfället i akt. Hans exfru är däremot tveksam till teorin.

- Han var inte den människan. Han var helt enkelt för feg. Men han skulle gärna ha stått på avstånd och tittat på, säger hon till Filter.

Att någon utanför polisen pekar ut mannen är inte nytt. Polisens signalement på mördaren stämde in på Skandiamannen som vid mordtillfället också ska ha burit rock, keps och glasögon. Skandiamannen har berättat hur han kontaktade polisen för att förklara att det måste skett en förväxling.

- Jag ville att de skulle ta bort det felaktiga signalementet, sade han till TT i en intervju i april 1986, men förklarade att polisen var uppenbart ointresserad – enligt polisen hade man fått signalementet från ett vittne på en plats där mannen aldrig befann sig.

Kriminologen Leif GW Persson tycker att polisen borde ha kartlagt Skandiamannen bättre.

- Det är ett mysterium, säger han till Expressen och tillägger att det kan vara värt att nysta vidare i uppgifterna.