Risodling i Kina.
Risodling i Kina. Bild: Eugene Hoshiko

Bättre för klimatet om färre åt ris

ANNONS

Risodling leder till stora utsläpp av växthusgaser – betydligt mer än spannmåls- och potatisodlingar.

Enligt en studie gjord av den vetenskapliga tidskriften Nature Food skulle ett byte mot potatis leda till att växthusgaserna i Kina, som är världens största producent av ris, minskar med 25 procent, rapporterar Vetenskapsradion.

Enligt studien, som undersökt klimatvinsten med att byta bort ris som kolhydratkälla till potatis, skulle omställningen dessutom minska mark- och vattenanvändningen i Kina.

Även ett liknande skifte i Sverige är välkommet, säger Elin Röös, livsmedelsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Svenskarnas matvanor spräcker nämligen flertalet gränser för vad som är hållbart för planeten.

ANNONS

– Den svenska medelkosten överskrider alla gränser av vattenanvändning ganska kraftigt, säger hon till Vetenskapsradion.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS