Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts. Bild: mostphotos
Svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts. Bild: mostphotos

Bästa trådlösa träningshörlurarna

När nyårslöftena om träning ska infrias kan det bli lättare med musik i öronen. Vilka träningsproppar som passar bäst beror bland annat på hur mycket du svettas. Ett par kan till och med ta pulsen på dig, visar testet från Ljud & Bild.

Ännu en gång har du lovat dig själv att det här blir året när du släpar kroppen till gymmet och ska försöka svettas bort några av de envisa kilona. Förra året gick det kanske inte så bra, men i år ska det bli annorlunda.

En eventuell hjälp med att infria löftet till dig själv kan vara nya hörlurar, som med hjälp av dunket i hörselgången hjälper dig att få igång energin du behöver.

Eftersom de flesta mobiltelefoner i dag har hoppat över kontakten till trådbundna hörlurar så är det självklart att de ska vara trådlösa. Det finns flera varianter att välja mellan.

Vissa föredrar modeller som täcker öronen, andra trivs bäst med de små propparna som sitter djupt inne i hörselgången.

Fråga om smak och svett

Vilket man föredrar är en smaksak, men också en fråga om intensitet och hur mycket man svettas. Om du är typen som lunkar fram på ett löpband går det utmärkt att ha en modell som täcker öronen, men om du ger järnet så att det blir pölar på golvet bör du överväga proppar i stället – kåporna som täcker hela örat blir helt enkelt för varma, plus att de sällan är byggda för att tåla den ofrånkomliga svettningen.

Just svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.

Tänk på det här

I det här testet har Ljud & Bild enbart testat trådlösa hörlurar med kabel mellan propparna. Fler och fler av tillverkarna har andra och nya funktioner i form av helt trådlösa lurar, så kallade Truly Wireless, De kan också vara värda att överväga eftersom de ger ännu större rörelsefrihet, priserna är dock ofta högre och batteritiden är sämre.

Källa: Ljud & bild

Lyckligtvis är marknaden för trådlösa träningsproppar både stor och varierad. Priserna skiftar från ungefär en femhundring upp till ett par tusenlappar. I vårt test har vi försökt pricka in mellansegmentet, där vi anser att man bör få mest för pengarna.

Passformen

Det viktigaste med träningslurar är passformen. Eftersom de ska användas när du är fysiskt aktiv måste de sitta kvar i öronen. Dessutom är flera modeller utrustade med byglar som går hela vägen runt öronen, och en del har små silikonvingar på själva snäckorna som kniper åt i öronen.

På samma gång är det viktigt att de inte sitter för långt in och för tätt i hörselgången. Även om in-ear-hörlurar i allmänhet ska sitta tajt så är det inte alltid lika skönt när man tränar. Och det är fortfarande en fördel att kunna höra vad som händer runtomkring, särskilt om man har dem på sig ute i trafiken.

Ljudkvalitet

Men det räcker inte med att propparna sitter fast. Självklart ska de låta bra också. När vi går ner i pris kan det bli ett problem, och de olika ljudprofilerna passar inte alla lika bra. Några modeller har till exempel en tyngre bas. Och vill man bara sätta ett bra tempo så behöver ett plattare ljud inte spela så stor roll.

Skötsel och extrafunktioner

Nästa sak du ska tänka på är styrningen. Även om de testade modellerna är trådlösa så finns det fortfarande en sladd mellan höger och vänster propp. På den sitter en dosa som styr volymen, slår på/av och pausar musiken och ändrar låt. En del är små och väger lite, andra är stora och tunga.

Till sist är det värt att titta på potentiella extrafunktioner. Vissa modeller har anpassning av ljudet i en särskild app, och vissa har inbyggd pulsmätare. Är det något du behöver och villig att betala extra för? Och är det ens värt pengarna?

Nytt behöver inte vara bättre!

Eftersom det finns oändliga många trådlösa öronproppar på marknaden så är det inte alltid en fördel att köpa den senaste modellen om man har en sådan tur att man hittar en äldre på rea. Du kan nöja dig med förra årets modell om du hittar den i en fyndlåda.

Läs hela testet HÄR.

Så gjordes testet

Tillverkarna ombads skicka sina senaste trådlösa modell avsedd för träning. Varje modell har utvärderats utifrån passform, ljudkvalitet, batteritid, extrafunktioner och pris. Samtliga har testats till vardags och med löpning och styrketräning.

Betyg: Sex av sex möjliga. Bäst i test.

<div class="adv">
<h5><strong>Plus:</strong> L&aring;&aring;&aring;ng batteritid, bra ljud och snygg design.&nbsp;</h5>
</div>
<div class="adv">
<h5><strong>Minus:</strong> Priset &auml;r en smula h&ouml;gt.</h5>
<p><strong>Kommentarer:&nbsp;</strong>Jaybird forts&auml;tter att f&ouml;rfina och f&ouml;rb&auml;ttra sina tr&aring;dl&ouml;sa h&ouml;rlurar, och med Tarah Pro kan de ha gjort sina b&auml;sta proppar hittills. Om vi ​ska b&ouml;rja med det mest uppenbara s&aring; f&aring;r man imponerande 14 timmars str&ouml;m p&aring; en laddning. Dessutom har Jaybird-lurarna flera smarta detaljer som ocks&aring; bidrar till att h&ouml;ja niv&aring;n. Kabeln &auml;r &ouml;verdragen med fl&auml;tat tyg. Det ger en helt annan kvalitetsk&auml;nsla &auml;n plast eller gummi. Dessutom har propparna inbyggda magneter, s&aring; du kan s&auml;tta dem ihop n&auml;r de h&auml;nger runt halsen, vilket samtidigt st&auml;nger av dem. Det p&aring;minner mycket om B&amp;O:s H5, fast i en mer lyckad version. En helt ny funktion som kallas Switch Fit betyder att du snabbt kan &auml;ndra hur du har p&aring; dig lurarna, fr&aring;n under till &ouml;ver &ouml;rat, genom att bara vrida p&aring; sn&auml;ckorna. Det &auml;r riktigt smart. Tarah Pro &auml;r naturligtvis vattent&auml;ta, och levereras med en magnetladdare.</p>
<p>Vi det h&auml;r laget har vi blivit vana vid att h&ouml;rlurar fr&aring;n Jaybird l&aring;ter riktigt bra, med fina detaljer l&auml;ngst upp och i mellanregistret, p&aring; samma g&aring;ng som de kan sparka ig&aring;ng &auml;ven det djupare registret. S&aring; &auml;r naturligtvis fallet &auml;ven med Tarah Pro, som precis som de andra modellerna kan anpassas ytterligare i den tillh&ouml;rande appen s&aring; att passar din personliga musiksmak s&aring; bra som m&ouml;jligt. En ny funktion g&ouml;r det dessutom m&ouml;jligt att skapa en personlig profil, d&auml;r appen guidar dig med hj&auml;lp av f&ouml;rdefinierade toner.</p>
<p>Jaybird Tarah Pro &auml;r kanske de b&auml;sta propparna p&aring; marknaden just nu. Du f&aring;r en imponerande l&aring;ng batteritid, l&auml;cker design med flera smarta detaljer, bra passform och en enast&aring;ende ljudkvalitet som kan anpassas efter din personliga smak med hj&auml;lp av den tillh&ouml;rande appen. Enda lilla nackdelen &auml;r priset, som &auml;r en smula h&ouml;gt. Vi kan bara konstatera att kvalitet kostar, och vi har inga bet&auml;nkligheter alls att ge Tarah Pro en varm rekommendation.</p>
<p><strong>Fakta:&nbsp;</strong>Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX7. Funktioner: Switch Fit. Vikt: 20 gram. Batteri: 14 timmar. Hemsida: jaybirdsport.com.</p>
<p><strong>Pris:</strong> 1 299 kr</p>
</div>

Betyg: Fem av sex möjliga. Särskilt rekommenderad.

<div class="adv">
<h6><strong>Plus:</strong> L&auml;cker design, bra ljudkvalitet och inbyggd brusreducering.&nbsp;</h6>
</div>
<div class="adv">
<h6><strong>Minus:</strong> Batteritiden &auml;r f&ouml;r d&aring;lig.</h6>
<p><strong>Kommentarer:</strong> Det &auml;r v&auml;ldigt sv&aring;rt att inte gilla Libratones Track+ som med sin snygga design ligger flera klasser &ouml;ver konkurrenterna n&auml;r det g&auml;ller utseende och byggkvalitet. Att de dessutom har proppar som sitter bekv&auml;mt i h&ouml;rselg&aring;ngen &auml;r &auml;nnu ett plus. Den mjuka bygeln &auml;r sk&ouml;n om halsen och lurarna k&auml;nns inte f&ouml;r tunga, trots den avl&aring;nga fj&auml;rrkontrollen och batteriet som sitter i var sin &auml;nde av sladden. Det snygga utseendet forts&auml;tter inne i appen i mobilen, som ger en bra &ouml;verblick &ouml;ver funktionerna. Allt k&auml;nns otroligt v&auml;lgjort.</p>
<p>Att anv&auml;nda Libratone Track+ &auml;r ocks&aring; ett sant n&ouml;je. Ljudkvaliteten &auml;r &ouml;ver genomsnittet med b&aring;de bra bas och fina detaljer i diskant och mellanregister. N&aring;gon vill kanske ha mer bas, men de k&auml;nns inte allt lika &ouml;verdrivna som andra modeller. Men det riktiga &auml;sset i rock&auml;rmen &auml;r den inbyggda aktiva brusreduceringen, som st&auml;nger in dig &auml;nnu lite mer i din egen v&auml;rld och f&ouml;rb&auml;ttrar anv&auml;ndningen avsev&auml;rt. Den &auml;r f&ouml;rv&aring;nansv&auml;rt effektiv. Tyv&auml;rr spelar ingenting n&aring;gon roll om str&ouml;mmen tar slut. Och det g&ouml;r den f&ouml;rh&aring;llandevis snabbt. Med brusreduceringen aktiverad g&aring;r batteritiden fr&aring;n uppemot &aring;tta timmar till ungef&auml;r h&auml;lften, s&aring; kom alltid ih&aring;g att ladda upp lurarna fullt innan du g&aring;r ut genom d&ouml;rren. Det &auml;r synd eftersom detta &auml;r v&aring;rt enda egentliga klagom&aring;l bortsett fr&aring;n ett n&aring;got h&ouml;gt pris.</p>
<p>Libratone Track+ &auml;r ett otroligt v&auml;lgjort och v&auml;lljudande par tr&aring;dl&ouml;sa h&ouml;rlurar som passar b&aring;de till pendling p&aring; t&aring;g och buss och till alla timmar i gymmet varje vecka. Tyv&auml;rr pl&aring;gas de fina egenskaperna av en el&auml;ndig batteritid, som inte orkar mycket mer &auml;n fyra timmar. Det &auml;r helt enkelt f&ouml;r lite och innebar flera frustrerande tr&auml;ningspass utan musik eftersom str&ouml;mmen tog slut.</p>
<p><strong>Fakta:</strong> Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX4. Funktioner: Aktiv brusreducering. Vikt: 28 gram. Batteri: 8 timmar. Hemsida: libratone.com</p>
<p><strong>Pris:</strong> 1 850 kr</p>
</div>

Betyg: Fem av sex möjliga

<div class="adv">
<h6>Plus: Fin batteritid och lysande ljudkvalitet.</h6>
</div>
<div class="adv">
<h6>Minus: Det saknas lite bas och bygelkonstruktionen b&ouml;r g&aring;s igenom eller &auml;ndras en smula.</h6>
<p><strong>Kommentarer:</strong> Personligen &auml;r jag inte s&aring; f&ouml;rtjust i h&ouml;rlurar som g&aring;r bakom &ouml;rat. De k&auml;nns onaturliga och obekv&auml;ma. Just d&auml;rf&ouml;r var jag lite skeptisk till designen p&aring; Audiofly AF100W mk2, som har en s&aring;dan tunn bygel som l&ouml;per bakom varje &ouml;ra. Den kan inte justeras p&aring; n&aring;got s&auml;tt och sitter f&ouml;r min del f&ouml;r h&ouml;gt och vilar mot kanten av &ouml;ronen. Lyckligtvis &auml;r lurarna otroligt l&auml;tta att ha p&aring; sig, och tack vare en kabelknut i nacken kan de dras &aring;t s&aring; att man n&auml;stan inte m&auml;rker att man har dem p&aring; sig. Audioflys testdeltagare &auml;r en f&ouml;rb&auml;ttrad version av AF100W, d&auml;r den fr&auml;msta skillnaden &auml;r l&auml;ngre batteritid. Det ing&aring;r flera olika toppar s&aring; att du kan hitta ett par som passar din h&ouml;rselg&aring;ng.</p>
<p>Vad Audiofly kanske saknar i design tar de igen med ljudkvalitet. AF100W mk2 l&aring;ter f&ouml;rv&aring;nansv&auml;rt bra och hittar man en topp som isolerar helt &auml;r ljudet oerh&ouml;rt detaljerat i mellanregister och diskant. Basen &auml;r kanske inte s&aring; tung, men &aring; andra sidan k&auml;nns inte ljudet p&aring;frestande och tr&ouml;ttande. Laddningen g&ouml;rs med en magnet p&aring; baksidan av den inbyggda fj&auml;rrkontrollen. Denna &auml;r otroligt liten och sitter inte helt fast. Tappar man bort den s&aring; har man ett allvarligt problem.</p>
<p>Audiofly AF100W mk2 &auml;r en uppgraderad och f&ouml;rb&auml;ttrad version av modellen fr&aring;n f&ouml;rra &aring;ret med samma namn. Den fr&auml;msta skillnaden &auml;r en l&auml;ngre batteritid men &auml;ven designen har f&ouml;r&auml;ndrats lite. Det viktigaste omr&aring;det &auml;r dock ljudkvaliteten och den &auml;r oerh&ouml;rt bra f&ouml;r ett h&ouml;rlurspar i den h&auml;r prisklassen. H&auml;r saknas visserligen lite bas, men i stora drag l&aring;ter det riktigt bra. Enda egentliga kritiken vi har &auml;r mot konstruktionen. &Auml;ven om man kan v&auml;nja sig vid den s&aring; &auml;r det nog m&aring;nga som kommer att tycka att bygeln bakom &ouml;rat k&auml;nns onaturlig och irriterande.</p>
<p><strong>Fakta:&nbsp;</strong>Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: AptX, AAC, vattent&auml;tt fodral. Vikt: 20 gram. Batteri: 8 timmar. Hemsida: audiofly.com</p>
<p><strong>Pris: </strong>1 300 kr</p>
<div class="aYSkngTV">&nbsp;</div>
<div class="faktagrp">&nbsp;</div>
</div>

Betyg: Fem av sex möjliga

<div class="adv">
<h6>Plus: Bra och v&auml;lbalanserad ljudprofil. Sitter fast sk&ouml;nt.&nbsp;</h6>
</div>
<div class="adv">
<h6>Minus: Batteritiden &auml;r alldeles f&ouml;r kort. Designen formligen skriker l&aring;gpris.</h6>
<p><strong>Kommentarer:</strong> CX Sport fr&aring;n Sennheiser ser verkligen ut som billigt krafs, men eftersom det st&aring;r drygt tusen kronor p&aring; prislappen &auml;r de inte billiga alls, s&aring; man kan undra lite &ouml;ver ton&aring;rsutseendet med neongr&ouml;na vingar och plastig fj&auml;rr p&aring; kabeln. Batteritiden anges till sex timmar och &auml;r inte heller v&aring;ldsamt imponerande. Lyckligtvis &auml;r komforten bra. Propparna sitter fast v&auml;l i &ouml;rat och det f&ouml;ljer med extra vingar och toppar s&aring; att de passar i b&aring;de sm&aring; och stora &ouml;ron. De sitter inte helt t&auml;tt, s&aring; ljudet isoleras inte riktigt lika v&auml;l som med andra lurar.</p>
<p>Utsidan kanske kan verka avskr&auml;ckande men man blir glatt &ouml;verraskad n&auml;r ljudet fyller &ouml;ronen. Sennheiser f&ouml;rst&aring;r sig p&aring; ljudkvalitet och levererar rikligt med bas som hj&auml;lper till att h&aring;lla rytmen samtidigt som det fortfarande finns utrymme f&ouml;r detaljer i diskant och mellanregister. Med andra ord k&auml;nns ljudprofilen v&auml;lbalanserad och brukar man gilla Sennheisers produkter s&aring; kommer man att k&auml;nna sig helt hemma. Medan de flesta par har minst &aring;tta timmars batteritid s&aring; f&aring;r man n&ouml;ja sig med uppemot sex h&auml;r. Och tyv&auml;rr st&auml;mmer specifikationerna inte riktigt heller, vi fick bara ut ungef&auml;r fem timmar ur CX Sport.</p>
<p>Sennheiser CX Sport imponerar inte med sin plastiga design med detaljer i neongr&ouml;nt p&aring; vingar och fj&auml;rr. Lyckligtvis imponerar de desto mer med en str&aring;lande ljudkvalitet och en bekv&auml;m passform som inneb&auml;r att de hj&auml;lper dig att h&aring;lla &aring;ngan uppe p&aring; motionscykeln eller l&ouml;pbandet. Tyv&auml;rr h&aring;ller batteriet inte mer &auml;n max sex timmar, vilket &auml;r i minsta laget. Men om du kan leva med neongr&ouml;n plast och kort batteritid s&aring; f&aring;r du ett par v&auml;lljudande proppar som funkar till tr&auml;ning.</p>
<p><strong>Fakta:</strong> Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: AptX, AAC. Vikt: 15 gram. Batteri: 6 timmar. Hemsida: sennheiser.com</p>
<p><strong>Pris:</strong> 974 kr</p>
</div>

Betyg: Fyra av sex möjliga

<div class="adv">
<h6>Plus: Bra proppar som sitter fast bra i &ouml;ronen. JBL:s signaturljud &auml;r behagligt f&ouml;r sport. L&aring;ng batteritid.&nbsp;</h6>
</div>
<div class="adv">
<h6>Minus: Bygeln kl&auml;mmer h&aring;rt om halsen. Bygeln kn&auml;cktes. Mikrofonen sitter p&aring; insidan av bygeln.</h6>
<p><strong>Kommentarer:</strong> Reflect Fit fr&aring;n JBL kan b&aring;de spela musik och ta pulsen p&aring; dig. De finns i fyra f&auml;rger och har av en gummerad bygel. I varje &auml;nde sticker det ut en kabel med en &ouml;ronpropp. Propparna har en bra passform och sitter fast fint i &ouml;ronen. Det ing&aring;r tre upps&auml;ttningar gummitoppar, s&aring; att du kan f&aring; dem att sitta fast oavsett hur stora eller sm&aring; dina &ouml;ron &auml;r. Gummi&ouml;verdraget p&aring; bygeln inneb&auml;r att Reflect Fit har f&aring;tt en IPX5-certifiering och t&aring;l en smula vatten och svett. Sj&auml;lva bygeln &auml;r inte s&aring; stor, och lite beroende p&aring; hur tjock din hals &auml;r s&aring; kan den sitta v&auml;ldigt t&auml;tt. Jag trodde att lurarna gick att justera, men s&aring; var det inte och efter bara ett par sekunder slutade det med att bygeln br&ouml;ts av p&aring; ena sidan. Det duger inte! Den lilla luckan till USB-ing&aring;ngen &auml;r dessutom otroligt sv&aring;r att f&aring; upp, man beh&ouml;ver ett spetsigt verktyg.</p>
<p>Lyckligtvis l&aring;ter de b&auml;ttre &auml;n de k&auml;nns om halsen. Har du haft ett par JBL f&ouml;rut s&aring; kommer du att k&auml;nna igen ljudet. Det &auml;r fokus p&aring; bas, vilket de flesta gillar p&aring; gymmet, men mellanregister och diskant har det motigare. S&auml;rskilt i toppen l&aring;ter det inte helt korrekt, fast det g&ouml;r egentligen inte s&aring; mycket. Eftersom bygeln &auml;r en smula liten &auml;r det inte heller s&aring; enkelt att trycka p&aring; de ytterst sm&aring; knapparna p&aring; varje sida. Den inbyggda pulsm&auml;taren &auml;r ett bra komplement, och till ett v&auml;ldigt &ouml;verkomligt pris.</p>
<p>JBL Reflect Fit passar inte alla och den t&auml;ttsittande och lite tunga bygeln kan mycket v&auml;l vara irriterande att ha p&aring; sig l&auml;ngre stunder. D&auml;remot f&aring;r du en godk&auml;nd ljudkvalitet som passar bra till tr&auml;ning och en fin batteritid p&aring; upp till 10 timmar. Slutligen f&aring;r du en inbyggd pulsm&auml;tare, vilket &auml;r s&auml;llsynt i den h&auml;r prisklassen och d&auml;rf&ouml;r ocks&aring; ett bra f&ouml;rs&auml;ljningsargument. Kan du undvara pulsm&auml;taren s&aring; har JBL massor av liknande modeller f&ouml;r halva priset.</p>
<p><strong>Fakta:</strong> Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: Pulsm&auml;tare. Vikt: 37 gram. Batteri: 10 timmar. Hemsida: jbl.com</p>
<p><strong>Pris:</strong> 1 500 kr</p>
</div>