I Region Stockholm bygger egenprovtagning för covid-19 fortfarande endast på svalgprov. Arkivbild.
I Region Stockholm bygger egenprovtagning för covid-19 fortfarande endast på svalgprov. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Bättre covidtest dröjer i Stockholm

Det dröjer ytterligare ”några veckor” innan Region Stockholm kan byta ut den kritiserade provtagningsmetoden för covid-19.

ANNONS

I Stockholms län erbjuds personer med misstänkt covid-19 ett test där de skrapar sig själva i svalget med en tops. Men den metoden ”rekommenderas inte”, skriver Folkhälsomyndigheten i en rapport som presenterades för drygt två veckor sedan. Om svalgprovet inte kombineras med salivprov eller skrap från näshålan finns risk för att testet missar smittade personer.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det bara Region Stockholm som fortfarande använder den kritiserade testmetoden.

– Vi jobbar med att anpassa våra provtagningsinstruktioner efter de nya rekommendationerna. Men samtidigt har vi många andra frågor att ta tag i med tanke på smittoläget, så vi får prioritera de resurser vi har, säger Claes Ruth, som är chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för covidtesterna i Region Stockholm.

ANNONS

Dröjer veckor

TT: När kommer provtagningen att ske enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Det kan jag inte svara på på rak arm. Jag kan kolla det, säger Claes Ruth.

Han kollega Tobias Allander, verksamhetschef vid avdelningen för klinisk mikrobiologi, svarar senare i ett mejl till TT att en säkrare testmetod kommer att vara införd ”inom några veckor”. Planen är då att införa trippelprovtagning, från svalg, näsa och saliv.

Bra kunskap om historik

TT: Hur många falskt negativa provsvar räknar ni med att svalgproverna har resulterat i hittills?

– Det blir en väldigt akademisk övning att försöka göra den typen av efterkalkyler. Inga tester är någonsin hundraprocentiga. Man måste se det i ljuset av att vi också måste komma upp i de masstestningar vi har gjort, vilket också är ett värde i sig.

TT: Men kan det inte vara viktig kunskap, att få en bild av smittläget?

– Jag tror det viktigaste just nu är att vi fortsätter att hålla så stor testkapacitet som möjligt och försöker hantera smittosituationen, där vi har snabbt ökande smittotal här och nu. Vi har ganska bra kunskap på historik, både genom storskalig PCR-testning (för pågående infektion) och antikroppstestning, säger Claes Ruth.

Jörn Spolander/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS