Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Risodling i Kina.
Risodling i Kina. Bild: Eugene Hoshiko

Bättre för klimatet om färre åt ris

Risodling leder till stora utsläpp av växthusgaser – betydligt mer än spannmåls- och potatisodlingar.

Enligt en studie gjord av den vetenskapliga tidskriften Nature Food skulle ett byte mot potatis leda till att växthusgaserna i Kina, som är världens största producent av ris, minskar med 25 procent, rapporterar Vetenskapsradion.

Enligt studien, som undersökt klimatvinsten med att byta bort ris som kolhydratkälla till potatis, skulle omställningen dessutom minska mark- och vattenanvändningen i Kina.

Även ett liknande skifte i Sverige är välkommet, säger Elin Röös, livsmedelsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Svenskarnas matvanor spräcker nämligen flertalet gränser för vad som är hållbart för planeten.

– Den svenska medelkosten överskrider alla gränser av vattenanvändning ganska kraftigt, säger hon till Vetenskapsradion.