Bah Kuhnke: "Det är mitt ansvar"

Alice Bah Kuhnke (MP) är beredd att leda Miljöpartiet i framtiden – om hon får frågan. Och hon har på kort tid skaffat sig en bra ställning i partiet, enligt statsvetare.

ANNONS

I en intervju med Aftonbladet berättar Alice Bah Kuhnke att hon kan tänka sig att bli en av Miljöpartiets två språkrör i framtiden, om partiet vill det.

- Det vill jag absolut, säger hon till tidningen.

För TT förtydligar Alice Bah Kuhnke att frågan gällde spekulationer om att hon är ett framtida språkrör, och om hon kunde tänka sig det.

- Då sade jag: Absolut. Då tänker jag om fem, åtta, tio år, när Isabella (Lövin) inte länge vill, säger hon.

ANNONS

- Och om kongressen vill, då tycker jag det är mitt ansvar och till och med skyldighet att vilja vara den som står längst fram i ledet och frontar. Det är ingen enkel uppgift, men jag tycker det är min skyldighet och det gör jag gärna.

Hon hoppas också att det ska finnas många som vill bli språkrör den dagen Isabella Lövin väljer att kliva åt sidan.

- Det är för tidigt att säga, men jag hoppas att vi blir många som då konkurrerar om posten.

Sticker ut

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet, säger till TT att Bah Kuhnkes uttalande sticker ut. I svensk politik är det ovanligt att gå ut med att man eftersträvar ledarposten.

- Men det paradoxala är dock att MP, som traditionellt ser med skepsis på ledarskap, samtidigt är det parti där det är vanligast att man gör på det här sättet, och där det finns flera kandidater till språkrörsposten. I ett annat parti hade det varit mer kontroversiellt, för då hade man tydligare ifrågasatt den sittande ledaren.

ANNONS

Sannolikheten för att Bah Kuhnke kommer att bli språkrör i framtiden är svår att säga.

Populär

- Men så vitt jag kan bedöma har hon fått en ganska bra ställning i partiet. Hon är en av de ministrar som anses gjort ett bra jobb, och hon verkar populär.

Även i ett inlägg på Instagram understryker Bah Kuhnke att hon inte kandiderar till posten som språkrör i nuläget. "Isabella är ett fantastiskt språkrör", skriver hon.

TT

Fakta: Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke (MP) är 46 år.

Född i Malmö, uppvuxen i Horda i Småland.

Blev 1992 programledare för SVT:s "Disneyklubben" tillsammans med Eva Röse och Johan Petersson. Var även ett tag programledare för "Söndagsöppet" i SVT och har haft egen pratshow i TV4. Hon ledde partiledarutfrågningarna i TV4 inför valet 2002 tillsammans med Lennart Ekdal.

Sadlade om från tv och grundade tankesmedjan Sektor 3. Därefter var hon verksamhetschef för avdelningen Idéer för livet på Skandia, generalsekreterare för Rättvisemärkt/Fair Trade, hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF och generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Sedan 2014 är hon kultur- och demokratiminister.

Källa: NE och Miljöpartiet

ANNONS