#metoo – kampanjen i sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp – har pågått i Sverige i över en månad nu. Rörelsen växer dagligen.
#metoo – kampanjen i sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp – har pågått i Sverige i över en månad nu. Rörelsen växer dagligen.

Bakgrund: Utvecklingen kring #metoo

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen, bransch för bransch, på ett sätt som få hade kunnat förutspå. Här är utvecklingen i stora drag hittills.

ANNONS
|

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier.

Utrikesministern vittnar

Kända och okända kvinnor börjar vittna om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar kampanjen, efterlyser politiska åtgärder – och berättar att hon har personliga erfarenheter av sexuella trakasserier.

- Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara.

ANNONS

Övergrepp i medievärlden

I den svenska kampanjen pekas mediebolags medarbetare ut för att ha gjort sig skyldiga till trakasserier och övergrepp. Aftonbladet, TV4 och SVT startar utredningar av några av sina medarbetare.

En av de utpekade, TV4:s programledare Martin Timell, tas ur tjänst och kanalen plockar hans program ur tablån.

Även den utpekade Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen petas senare som kolumnist på tidningens ledarsida. "Min bedömning är att han inte längre kan medverka på ledarsidan", skriver Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör, i tidningen.

Den 9 november rapporteras att en känd kvinnlig programledare på Sveriges Radio ska få lämna sitt program efter anklagelser om sextrakasserier.

Fler branscher

Även kvinnor i andra branscher vittnar om övergrepp och trakasserier. Tekniksajten Breakit publicerar vittnesmål från 22 kvinnor som vittnar om en IT-bransch präglad av kvinnoförakt och manliga rum.

Från sportvärlden kommer vittnesmål: Gunilla Axén, tidigare högt uppsatt chef på Svenska fotbollförbundet, berättar om hur hon blev tafsad på under jobbmiddagar och att flera tidigare landslagsspelare skickade penisbilder till henne.

Tidigare alpinstjärnan Anja Pärson skriver bland annat att det under en period "blev en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst".

I slutet av oktober sprider sig kampanjen #metoo till skolvärlden, efter det att flera tjejer vittnar om att de utsatts för systematiska trakasserier på Umeås största gymnasieskola.

ANNONS

Flera riksdagspolitiker har vittnat om sexuella trakasserier där vissa av dem ska ha skett i riksdagen.

#tystnadtagning

I november hamnar Dramaten under lupp: I ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare, som publiceras i SvD, berättas det om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppropet går under namnet #tystnadtagning i sociala medier.

Sofia Helin, Lena Endre, Marika Lagercrantz och Marie Göranzon är några av de skådespelare som har skrivit under. Fler namn har tillkommit sedan dess.

Flera internationella medier, som Hollywood Reporter, Le Monde och Yle, uppmärksammar de svenska skådespelarnas upprop.

Några dagar senare avslutar Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samarbetet med en stor teaterstjärna efter flera anklagelser rörande sexuella trakasserier och kränkningar.

#visjungerut

I mitten av november går 653 sångare samman i ett gemensamt upprop mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kvinnorna vittnar om våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter sitt namn på listan.

I många av fallen är det inflytelserika dirigenter, regissörer och manliga sångare som har förgripit sig på kvinnorna.

Dagen efter ställer 4445 kvinnliga jurister sig bakom ett upprop i Svenska Dagbladet och berättar om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet. Domstolsverket backar uppropet.

Politik och musik

Flera kvinnliga politiker vittnar om hur de har utsatts för sexuella trakasserier. De senaste tio åren har minst 15 fall polisanmälts eller internutretts inom partierna, rapporterar SVT Nyheter som har frågat riksdagspartierna hur ofta de har tvingats hantera sexuella trakasserier. Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna svarade.

ANNONS

1300 kvinnor inom politiken undertecknar också ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier som publiceras i Svenska Dagbladet. Övergrepp ska ha begåtts av Sveriges politikerelit.

1993 kvinnor i den svenska musikbranschen vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan till uppropet samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Fler uppror tar fart

Den 19 november: 1139 kvinnor i teknikbranschen har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch. Samma vecka ansluter sig de svenska facken till metoo-initiativet. 1501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen har undertecknat #inteförhandlingsbart.

Över 4000 kvinnliga journalister skriver några dagar senare i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

Dagen efter följer ytterligare upprop. Drygt 620 dansare skriver under #tystdansa och över 1700 skolelever träder fram i Dagens Nyheter under parollen #tystiklassen.

Även 2290 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig – under namnet #timeout. Det rör sig om både aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar, skriver DN. Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer går ut och berättar att hon har blivit våldtagen av en kollega för sex år sedan.

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att granska ett 40-tal företag och organisationer inom medie-, kultur- och juridikbranscherna efter den senaste tidens metoo-upprop.

ANNONS
TT
ANNONS