Framtidens strömkälla? Ja, i alla fall om man frågar forskare i Lund. Bakterierna på bilden är inte desamma som ingick i studien. Arkivbild.
Framtidens strömkälla? Ja, i alla fall om man frågar forskare i Lund. Bakterierna på bilden är inte desamma som ingick i studien. Arkivbild.

Bakterier kan ge oss ström i framtiden

Utvinna ström ur bakterier? Fullt möjligt, om man frågar forskare vid Lunds universitet. I en ny studie visar de hur bakterierna kan bli strömkällor i framtiden.

ANNONS
|

Att det passerar ström genom bakterier som "äter" är ingen hemlighet. Problemet har varit att komma åt själva strömöverföringen – att helt enkelt fånga in strömmen och föra den vidare till en elektrod.

Men nu har forskarna kommit ett steg närmare en lösning, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

- Ja, vi vill plocka upp och få ut en del av den här strömmen ur cellerna. Då har vi använt hjälpmolekyler som kan passera ytterväggen på bakterierna, komma ner till bakteriens membran och plocka upp en del av de här elektronerna och få ut dem ur cellen, förklarar Lo Gorton, professor i kemi vid Lunds universitet, för TT.

ANNONS

Genom att mata bakterierna med glukos, samtidigt som man skickar in en molekyl som klarar av att ta sig igenom bakteriens tjocka cellvägg, har forskarna lyckats få ut strömmen i realtid.

Studiens resultat kan skapa förutsättningar för att producera ström ur bakterier. Framtidens strömkälla, om man frågar Lo Gorton.

- Inte så att det ersätter kärnkraftverk, men man kan mycket väl använda det för att värma upp ett hus eller driva sensorer, säger han.

- Om man gör det här effektivt så kan man få bakterier att rena avloppsvatten. De kan äta upp skiten samtidigt som man får ström.

Studien , ett samarbete mellan Lunds universitet, University of Utah i USA och Danmarks tekniska universitet, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Energy Materials.

TT

ANNONS