Betalningsappen Swish. Genrebild.
Betalningsappen Swish. Genrebild. Bild: Jessica Gow/TT

Barn betalar med falsk Swish-app – polisen varnar

Information sprids på Tiktok och Instagram – och appen kostar bara en mindre summa. Nu går polisen ut med en varning om den falska swishappen som blivit ett fenomen bland unga.
– Det är barn vi pratar om, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion.

ANNONS

I maj varnade Svensk handel för den falska swishappen som då börjat spridas. Flera butiker i Göteborgsområdet hade då blivit utsatta för bedrägeri.

En av de drabbade var Omran Jasem, vars butik i Biskopsgården blev lurad på pengar vid flera tillfällen. Han upptäckte bedrägeriet efter att saknades pengar på kontot vid dagens slut. Samtliga gånger berodde det på uteblivna swishbetalningar.

– Den falska appen ser likadan ut som Swish, säger Omran Jasem.

Polisen går ut med varning

Mellan april och juni i år räknar polisen i region Väst till cirka 40 anmälningar om bedrägerier där unga, nästan alla under 15 år, betalar med den falska swishappen. Antalet i sig är inte en chockerande siffra, utan snarare en normal sådan när det kommer till nya bedrägerimetoder. Trots det väljer polisen nu att gå ut med en varning.

ANNONS

– Det som sticker ut är att det verkar vara ett fenomen bland unga. Det är barn vi pratar om, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion.

Fenomenet verkar inte vara specifikt för just region Väst. Men om majoriteten av bedrägerierna begås av barn även i resten av landet vet Kågegård inte säkert.

Sprids på Instagram och Tiktok

I region Väst handlar det ofta om barn som under skoltid tillsammans besöker en butik, plockar på sig varor och betalar med den falska appen.

– Oftast är inte brottsvinsten särskilt hög. Det kan röra sig om 40, 200 eller kanske 1 000 spänn, vilket gör bedrägerierna vanligare bland unga, säger Patrik Kågegård.

Hur får barnen tag på den falska appen?

– Information om den sprids på Instagram, Tiktok och Snapchat. Men jag vet inte exakt var appen hämtas hem. Vad jag har hört och sett rör det sig om en och och samma app.

Vem som ligger bakom den falska swishappen har Patrik Kågegård ingen kännedom om. Han misstänker att brottsvinsten är kostnaden för att ladda ner appen – även om den summan uppges vara liten.

Blinka lilla stjärna-tricket

Den falska swishappen ser ut precis som den riktiga. Det går att knappa in belopp, mottagare, avsändare och den plingar likt den riktiga – vilket, fram tills nu, varit ett sätt att kontrollera att swishen är äkta.

ANNONS

– Blinka lilla stjärna-tricket funkar alltså inte länge, säger Patrik Kågegård.

Kågegård avslöjar att polisen i en del av de anmälda fallen har konkreta spår att gå vidare med. Men eftersom majoriteten av de misstänkta är barn kommer de allra flesta fall lämnas över till socialen.

– För barnen kan det säkert kännas oskyldigt och som lite på skoj eftersom att det är bara är en app. Men föräldrar måste prata med sina barn om konsekvenserna och få dem att förstå vilka som drabbas, säger han.

Bedrägerimetoder förändras ju snabb i takt med att tekniken utvecklas. Såg du det här komma?

– Så är det, och när vi täppt till ett hål hittar bedragarna ett nytt. Det ställer stor krav på oss. Men jag kan inte säga att jag såg det här komma, säger Patrik Kågeberg.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS