Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.
Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Beslut klubbas om ersättning vid biverkningar

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det beslutar regeringen vid ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

Bakgrunden är att det amerikanska företaget Moderna, vars vaccin godkänts inom EU, inte ingår i den svenska läkemedelsförsäkringen.

– Jag vill understryka att vi inte gör detta för att vi är särskilt oroliga för just detta vaccin. Det handlar om att vi vill kunna använda alla de vaccin som vi har avtalat med och som uppfyller kraven på godkännande, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Kammarkollegiet får i uppdrag att via Läkemedelsförsäkringen teckna överenskommelse om skadereglering och ersättning. Personer som drabbas av biverkningar ska i vanlig ordning vända sig till sjukvården, för att få hjälp med bedömning och fortsatt hantering.

Jörn Spolander/TT