Migrationsverket stoppar tills vidare beslut i ärenden där ensamkommande flickor genomgått en medicinsk åldersbedömning. Arkivbild.
Migrationsverket stoppar tills vidare beslut i ärenden där ensamkommande flickor genomgått en medicinsk åldersbedömning. Arkivbild.

Beslut om åldersbedömningar stoppas

Det kan finnas tveksamheter kring en metod som används för att bedöma åldern på ensamkommande flickor. Nu stoppar Migrationsverket besluten i sådana ärenden tills vidare.

ANNONS
|

- Det är omkring 200 flickor som berörs, säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket.

Orsaken till Migrationsverkets stopp är att Rättsmedicinalverket (RMV) pausat arbetet med medicinska åldersbedömningar med flickor för att undersöka nya studier.

I en artikel i Läkartidningen i höstas framkom det, i bakgrundsmaterialet om magnetkameraundersökning av flickors knäleder, att flickors knäleder förefaller mogna tidigare än vad andra studier visat.

"Vi kommer nu att begära in data från samtliga studier och gå igenom forskningsresultaten för att se med vilken säkerhet som utlåtandena kan svaras ut avseende knäleden på flickor", skrev RMV i en kommentar på sin hemsida i november.

ANNONS

RMV beräknar att arbetet kan återupptas i slutet av januari nästa år, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket.

Ett 20-tal personer, där knäledsundersökningen visat mognad, har fått avslag. Om de har överklagat så är det domstolen som är ansvarig myndighet och ska ta ställning till omständigheterna.

- Om de inte har överklagat ligger det på Migrationsverket att titta på den här omständigheten, säger Daniel Salehi.

Han säger att det finns även möjlighet att lämna in en ansökan om verkställighetshinder.

TT

ANNONS