Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslutet om Astra Zenecas vaccin dröjer

Stoppet för Astra Zenecas vaccin fortsätter att gälla i Sverige. Enligt Anders Tegnell ger Folkhälsomyndigheten inte grönt ljus för vaccinet än – och ett besked dröjer förmodligen flera dagar.

Förra veckan stoppades alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i Sverige, efter larm om allvarliga biverkningar. Först på torsdag kan Folkhälsomyndigheten förmodligen meddela vaccinets öde i Sverige.

– Det kom tyvärr en ganska allvarlig signal gällande Astras vaccin förra veckan och vi beslutade pausa den, säger Anders Tegnell.

Det var i torsdags som Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, gav grönt ljus för Astra Zenecas vaccin. Men ”det tillkommer en varning” efter uppgifter om sällsynta allvarliga biverkningar, som kan ha orsakat ett antal dödsfall. Det handlar om en kombination av blodproppar och blödningar orsakade av brist på blodplättar, så kallad trombocytopeni. Utredningen ska därför fortsätta.

Svenska Läkemedelsverket har även bekräftat att den kvinna som avled i Lund efter att ha fått Astra Zenecas vaccin hade just de symtom som granskas.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin får klartecken – men stoppet i Sverige förlängs

Går igenom rapporten ”ordentligt”

Folkhälsomyndigheten ger inte okej till Astra Zenecas vaccin förrän de har gått igenom rapporten från EMA.

– Vi såg ett visst behov av att gå igenom den ordentligt och för dialog runt den med olika grupper i Sverige och Läkemedelsverket för att se om man möjligen kan hitta någon modell för att använda vaccinet så säkert som möjligt, säger Anders Tegnell.

Han säger att de nästan är där och ”räknar med att presentera en rapport och förslag” på torsdag. Enligt EMA:s rapport har de flesta dödsfall som kopplas till biverkningar varit kvinnor under 55 år. Under tisdagens presskonferens fick Tegnell frågan hur sannolikt det är att Folkhälsomyndigheten på torsdag kommer att peka ut en grupp som inte bör ta Astra Zenecas vaccin.

– Vi tittar på olika scenarion och det är definitivt ett av dem, svarade han.

I övrigt ville han inte kommentera detaljer om det kommande beslutet.

– Vi lutar ingenstans innan vi bestämt oss, nu tittar vi så objektivt som möjligt på det underlag som finns. Vad det handlar om är om man med hyfsad träffsäkerhet kan peka på grupper med stor eller en ökad risk och andra grupper där risken inte finns alls, men det är väldigt få fall så det är inte helt lätt. Det håller vi på med att försöka reda ut.

LÄS MER: En person död i Lund – misstänkt koppling till vaccinering

LÄS MER: Misstänkt blodpåverkan även hos Janssens vaccin