Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Gustafsson med familjen under en pressträff efter det att han frigavs. Arkivbild.

Bildt får kritik av kidnappads familj

Familjen till Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, riktar kritik mot den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en ny radiodokumentär om fallet.

Johan Gustafsson var tillfångatagen i fem år och sju månader, men det dröjde två år och tre månader efter kidnappningen innan Bildt träffade hans familj, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

- Det kändes ju jättekonstigt att vi aldrig hade träffat Carl Bildt. Jag förstår att det här är ett knivigt fall, men han är ju ändå Sveriges representant för utrikespolitiken, säger Johans syster Victoria Gustafsson i P1-dokumentären.

I Sverige är det polisen som utreder fall där svenska medborgare kidnappats utomlands, i nära samarbete med utrikesdepartementet.

Carl Bildt skriver i ett mejl till Sveriges Radio att han arbetade "mycket intensivt" med fallet, och att han var "ytterst angelägen om att framhålla att Johans fall var ett fall för polisen". Han skriver att han ville signalera att "vi inte var mottagliga för någon mån av utpressning".

Victoria Gustafsson säger att när Margot Wallström (S) tog över som utrikesminister kontaktade hon familjen inom några veckor och ville träffas.