Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avvisar Jan Björklunds antydningar om att politiska påtryckningar kan ligga bakom att generalmajor Anders Brännström fått sparken. (Arkivbild)

Björklund KU-anmäler Hultqvist efter kritik

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Jan Björklund (L) tar tillbaka antydningar om att politiska påtryckningar ligger bakom att generalmajor Anders Brännström fått sparken. L-ledaren kontrar med att KU-anmäla Hultqvist.

Det var i fredags som ÖB Micael Bydén meddelade att Brännström inte kommer att få leda Försvarshögkvarterets totalförsvarsavdelning. Brännström var tänkt att bli chef för den avdelningen även om det formella beslutet inte var fattat.

Anders Brännström säger själv att han fick sparken på grund av en debattartikel i Svenska Dagbladet och en intervju med DN. I intervjun svarade Brännström ja på en fråga om krigsförbanden skulle vara chanslösa vid ett angrepp.

Hultqvist upprörd

ÖB:s hantering av Brännström har engagerat många debattörer, försvarsanställda och politiker. Liberalernas Jan Björklund skrev på Twitter: "Anar politiska påtryckningar bakom detta. Wallströmdoktrinen är farlig för Sverige".

Det upprör Hultqvist som avfärdar Jan Björklunds misstankar.

- Det är helt fel. Det är ett grundlöst påstående som Björklund borde ta tillbaka, säger han till TT.

"Ett så brutalt sätt"

Jan Björklund svarar nu med att anmäla Peter Hultqvist till Konstitutionsutskottet (KU). Han vill att det ska utredas huruvida det har skett otillbörlig påverkan från regeringens håll, även om det skulle röra sig om ett "tyst medgivande".

- Det är oerhört märkligt det som har skett. Jag har aldrig varit med om under min tid – varken i försvaret eller i politiken – att en så högt uppsatt general har fått sparken på ett så brutalt sätt, säger han i en intervju med DN.

Björklund misstänker att statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har ansett Brännström vara politiskt icke önskvärd.

Brännström om mötet

Anders Brännström berättar närmare om mötet med ÖB – och hur avskedet motiverades – i Studio Ett i Sveriges Radio.

- Det var att jag hade uttalat mig för media fyra gånger i frågor som han inte tyckte var korrekt. Det var det i sin helhet det handlade om, säger generalmajoren.

Hultqvist uppger att befattningen som Brännström skulle få inte är någon som regeringen hanterar eller tillsätter. Försvarsministern uppger också att han inte har några kommentarer till Brännströms artikel eller uttalanden och heller inga synpunkter på ÖB:s beslut.

ÖB Micael Bydén har i ett pressmeddelande uppgett att anledningen till att Brännström inte får den nya befattningen är en "förtroendefråga", att Brännström "inte är lämplig" för den befattningen och att det finns "en historik av händelser som ligger till grund för beslutet.