Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blodmånen bakom Turing Torso i Malmö på fredagskvällen.

Blodmånen lockade i Sverige och Europa

Seklets längsta månförmörkelse lockade nyfikna att blicka mot skyn under kvällen. Men på en del håll var det för ovanlighetens skull molnigt. Och instagrammare och andra svär över att dylika himlafenomen är svåra att fånga snyggt på bild.

Skådespelet har kunnat ses i Sverige, Europa och stora delar av världen, för svensk del från klockan 21.15 på fredagskvällen i Malmö, då månen gick upp över horisonten, tills jordens skugga lämnat månen klockan 01.30.

Den som har tur med vädret kan därmed följa hela förloppet.

Från flera håll i bland annat Mälardalen rapporteras dock om att moln har ställt till det för hugade månskådare.

Men i Malmö-trakten var det klart, och Sydsvenskans bilder visar många nyfikna som är ute på spaning.

Kallas blodmåne

Den totala månförmörkelsen, eller blodmånen som den också kallas, har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser. Men numera vet vi att fenomenet uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det å andra sidan solförmörkelse, där solens sken syns som en röd kant runt jorden och det är detta röda ljus som färgar månen röd.

- Om man lyckas pricka in månuppgången så är den riktigt snygg. Det ser dramatiskt ut, månen ser extra stor ut nära horisonten, säger Robert Cumming, som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium.

Mars som bonus

Eftersom månen är ovanligt långt borta från jorden just nu, så ser den lite mindre ut än den brukar och det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga, vilket gör månförmörkelsen ovanligt lång. Den längsta under det här seklet till och med. Men inte nog med det.

- När förmörkelsen är i gång, om man ser den tillräckligt långt ner i landet, kommer man att kunna notera en mycket ljusstark stjärna under månen, säger Robert Cumming.

Det är planeten Mars som är närmare jorden än på 15 år just nu och som ser både större ut och lyser betydligt starkare än vanligt.

- I vissa delar av Sverige kan det se ännu rödare ut på grund av brandröken, men det kan också bli lite svårare att se i norr, säger Robert Cumming.

En nackdel är att månen ligger lågt på himlen ju längre norrut du kommer, så fenomenet syns bättre längre söderut i landet. Dessutom gör ju den ljusa sommarnatten att blodfärgen inte ser så stark ut i norr.

Och, som en del kanske minns även från solförmörkelser, det krävs bra fotoutrustning för att göra himlafenomenen rättvisa på bild. Att fånga en snygg himlakropp med mobilkameran är nästan dödsdömt.