Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blodtryckssänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in av Läkemedelsverket. Arkivbild.

Blodtryckssänkande medicin dras in

Vissa blodtryckssänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in från svenska apotek. En förorening har upptäckts, meddelar Läkemedelsverket.

Valsartanläkemedlen dras in som en försiktighetsåtgärd efter upptäckt av ämnet N-nitrosodimetylamin vid tillverkningen.

Föroreningen kan vid behandling en längre tid medföra en litet ökad risk för cancer. Patienter som använder läkemedel med valsartan uppmanas dock inte att sluta med det.

Under förra året hämtade runt 28 000 människor ut läkemedel med valsartan på svenska apotek, enligt Läkemedelsverkets uppgifter. Samtliga läkemedel är dock inte drabbade av föroreningen.

Ingen akut risk

- Det som vi vill trycka på är att det är ingen akut risk för patienters hälsa. Man ska inte sluta abrupt att använda läkemedel, för vissa kan det innebära en större hälsorisk, säger Lena Björk, direktör för tillsyn vid Läkemedelsverket, till TT.

- Det är viktigt att sätta det i relation till att det är en typ av ämne som tillhör en grupp ämnen som vi utsätts för dagligen, till exempel i rökta livsmedel i små mängder.

Svenska Läkemedelsverket drar in läkemedlen i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten och andra EU-länders motsvarande myndigheter.

N-nitrosodimetylamin är klassat som en sannolikt carcinogen substans av världshälsoorganisationen WHO.

Fel i sex års tid

Tillverkningsprocessen som har orsakat föroreningen har använts av den kinesiska tillverkaren sedan 2012, vilket innebär att svenska patienter kan ha använt drabbade läkemedel i flera års tid.

- Anledningen till att man upptäckte det var en annan analysmetod där man fann väldigt låga nivåer. Varför det inte har upptäckts med de analyser man har gjort tidigare, det kommer man att utreda, säger Lena Björk.

Valsartanläkemedel som finns på apoteken framöver kommer inte att ha föroreningen i fråga. Oroliga patienter uppmanas att ta kontakt med läkare för rådgivning.