Resultatet av en kraftig explosion som inträffade i Linköping i somras. 20 personer skadades lindrigt. Arkivbild.
Resultatet av en kraftig explosion som inträffade i Linköping i somras. 20 personer skadades lindrigt. Arkivbild. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Bomber i Mali kan ge svar om sprängdåden

Användningen av hemmagjorda bomber som har ökat kraftigt i Sverige påminner i hög grad om de bomber som Försvarsmakten har erfarenhet av från konfliktzoner i Mali och Afghanistan.
– Det är inte helt osannolikt att det i vissa fall kommer från samma kunskapskälla, säger Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten.

ANNONS

Antalet sprängdåd har ökat dramatiskt i Sverige, explosionerna är redan fler än vad de var än under hela 2018. Framför allt ökar användningen av hemmagjorda bomber och polisen söker nu öka sin kunskap och kompetens vad gäller sprängningar i stort.

– Vi har insett att vi behöver vässa oss när vi märker att sprängningarna har ökat så mycket, det är ingen normal kunskap inom en polismyndighet att ha så omfattande kunskap om sprängmedel, sade rikspolischef Anders Thornberg tidigare till TT.

Detta ska bland annat göras genom ett utökat samarbete med Försvarsmakten, som polisen nu upprättar en samverkansgrupp med.

"Intensifieras"

Där ingår chefen för det nationella bombskyddet, Säkerhetspolisen, underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och Nationellt forensiskt centrum (NFC).

ANNONS

– Detta arbete har pågått sedan tidigare, men det intensifieras nu för att motverka explosiver i Sverige, säger Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten.

Försvarsmakten ska bland annat lägga mer kraft och resurser på utbildning i bombskydd för brottsförebyggande myndigheter – både vad gäller att hantera placerade sprängladdningar, men också förebyggande arbete, som att bedriva kriminalteknisk undersökning för att spåra tillverkaren.

– Vi har erfarenheter av detta från Afghanistan och Mali. Nu börjar vi se den här typen av händelser, med improviserade explosivämnen som kan tillverkas med kemikalier på egen hand, öka frekvent här hemma. Så det är information vi delar med polisen, säger Jan Thörnqvist.

Flera likheter

Det finns flera likheter mellan de bomber som Försvarsmakten har erfarenheter av från konfliktzoner i Mali och Afghanistan och de som har exploderat i Sverige under året.

– Det är motsvarande tändanordningar, motsvarande förfaringssätt för tillverkningen. Instruktionerna för detta finns ju att tillgå på sociala medier och internet, så detta är kunskap som sprids inom kriminella nätverk, säger Thörnqvist.

De instruktioner som ligger till grund för bomber i Mali och Afghanistan kan i vissa fall vara de samma som för bomber som exploderar i Sverige, enligt Thörnqvist.

– I dagens kommunikationssamhälle sprids den här kunskapen tyvärr. De som är ute efter att ställa till elände brukar kunna leta upp var det finns möjligheter att förkovra sig inom det ämnet.

ANNONS

Marc Skogelin/TT

Hittills i år har det skett 100 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Vanligast har sprängdåden varit i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, mindre explosiva anordningar som är illegalt framtagna. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet

ANNONS