Mellan 2017 och 2021 ökade antalet it-forensiska undersökningar med 38 procent, medan antalet it-forensiker ökade med 17 procent. Nio av tio it-forensiker tycker att arbetsbelastningen är ett stort hinder för verksamhetens effektivitet, enligt en utvärdering från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Det tycker utredningsledarna i landet också.
Handläggningstiderna är nämligen så långa att utredningsledarna i vissa fall helt hoppar över att kontakta forensikerna.
De låter hellre andra personer inom Polismyndigheten säkra spår i exempelvis mobiltelefoner, även om det kan leda till en sämre undersökning.
Polisen har länge vetat om att den forensiska avdelningen varit underdimensionerad. När polisen har fått stora resursförstärkningar de senaste åren har mycket av det därför lagts just där.
Men det har inte räckt.
"Det är tydligt att det behövs mer personal till de forensiska verksamheterna, men det löser inte hela problemet. Det behöver bli tydligare vilka ärenden som ska prioriteras för att kunna använda verksamheten så effektivt som möjligt. Polisen behöver även öka den forensiska kunskapen inom hela myndigheten, så att utredningsledare kan göra bättre beställningar och andra funktioner kan avlasta specialisterna med enklare undersökningar", säger Linnea Littman, utredare på Brå i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.