Bråk mellan Bah Kuhnke och finansministern

Ett uttalande från finansminister Magdalena Andersson (S) om barnfattigdom och flyktingpolitik har fått kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att reagera kraftigt.

ANNONS

I en DN-artikel säger Magdalena Andersson att ett av skälen bakom den stramare flyktingpolitiken var att begränsa barnfattigdomen i Sverige.

"Sverige ska inte ta emot fler människor än vi klarar av. Vi vill inte ha ett samhälle med ökade klyftor, särskilt gäller detta i fråga om barnen som får sina framtida livschanser begränsade. Det märks tydligt när bostäderna inte räcker till, utan vi får ökad trångboddhet, liksom när skolorna har svårt att klara sin uppgift".

Gett upp kampen

På Instagram ger regeringskollegan Bah Kuhnke, med länk till DN-artikeln, finansministern en känga:

"Det är uppenbart att många har gett upp kampen för medmänsklighet och internationell solidaritet. Men jag vägrar. Jag kommer att fortsätta. Sverige behöver visioner, framtidstro och mod. Det är mycket som är åt helvete i vår värld. Men det är inte en anledning att kapitulera."

ANNONS

Alice Bah Kuhnke säger till TT att hennes inlägg inte är ett angrepp på regeringskollegan. Men hur ska man då förklara länken till finansministerns uttalande till DN?

- Man ska se det som att jag och Magdalena Andersson kommer bra överens i många frågor, men vi skiljer oss åt hur vi tar oss an de största utmaningarna. Där hon och Socialdemokraterna vill backa vill jag och Miljöpartiet kliva framåt. När de vill ställa grupper mot varandra vill jag stå upp för medmänsklighet och allas lika värde.

Uppgjord historia?

TT: Är hela den här historien planerad av partistrategerna för att du ska stå för regeringens medmänsklighet medan Magdalena Andersson för ordning och reda?

- Du menar att jag och Magdalena skulle gjort upp om det här? Nej, nej. Ingen skulle bli gladare än jag om det handlade om en missuppfattning.

ANNONS
TT
ANNONS