Branden förstörde en stor förrådsbyggnad. En man är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.
Branden förstörde en stor förrådsbyggnad. En man är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Bild: Johan Nilsson/TT

Man anhållen för misstänkt mordbrand i Alnarp

Den 27-årige man som greps i samband med en brand på Lantbruksuniversitetet i skånska Alnarp är nu anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

ANNONS

Enligt polisregion Syd har man sett ett mönster med bränder i och runt Lund, vilket gjort att man börjat med personkontroller nattetid. Den nu anhållna mannen greps i en sådan kontroll.

– När branden uppstod satte vi in resurser för personkontroller i området, och i det arbetet fann vi den här mannen intressant. Men jag kan inte gå in på varför, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd.

Hindrat spridning

Byggnaden som i princip är helt nedbrunnen är en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. Larmet om branden kom in vid 04-tiden under onsdagen.

– Byggnaden har inte innehållit något av större värde och inget som är kritiskt för verksamheten. De som jobbar i de övriga byggnaderna kommer antagligen att kunna börja jobba efter lunch, säger David Stephansson, fackredaktör på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

ANNONS

Ett flertal styrkor har deltagit i släckningsarbetet, och man har lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader.

Området närmast den nedbrunna byggnaden är avspärrat tills vidare. Det har under dagen inte varit möjligt att genomföra någon teknisk undersökning på platsen.

Bränderna eskalerat

Det har varit ett stort antal bränder i och runt Lund under våren och sommaren. Förskolor, skolor, baracker och hunddagis är några av de byggnader som stått i lågor.

– Det är klart att det är obehagligt med pyromaner, men det finns i nuläget inget som tyder på att det är riktat specifikt mot oss, säger David Stephansson på SLU.

Polisregion Syd har beslutat att de många bränderna är en särskild händelse, och att stoppa dem har nu högsta prioritet. Satsningen har fått namnet "Operation gnista", och ger bland annat polisen möjligheten att begära in förstärkningar och specialutbildad personal.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om misstankegraden.

Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen.
Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen. Bild: Johan Nilsson/TT
Branden startade vid 4-tiden på morgonen.
Branden startade vid 4-tiden på morgonen. Bild: Johan Nilsson/TT
Den 27-åriga mannen anhölls under förmiddagen.
Den 27-åriga mannen anhölls under förmiddagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänsten på plats vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Räddningstjänsten på plats vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Bild: Johan Nilsson/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS