Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter förra sommarens omfattande skogsbränder har MSB vidtagit åtgärder. Arkivbild.

Brandfacket: Det saknas 2 800 brandmän

En stor risk för skogsbränder tillsammans med en stor risk för gräsbränder ger ett mycket allvarligt läge, enligt MSB. Samtidigt varnar Brandmännens riksförbund för att 2 800 brandmän måste anställas om räddningstjänsterna ska klara bemanningen under sommarens semesterperiod.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har efter förra sommarens omfattande och svårsläckta skogsbränder förbättrat beredskapen för att Sverige ska stå bättre rustat vid bränder i skog och mark.

- Att bränderna har börjat så här tidigt gör att det ser väldigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Den utökade beredskapen består bland annat av avtal som ställer upp till 30 helikoptrar till förfogande för att bekämpa bränder samt fler skogsbrandsdepåer på känsliga platser.

Vill ha brandflygplan

MSB har meddelat regeringen att brandflygplan behövs och vill att staten påbörjar en upphandling så att små skopande flygplan finns tillgängliga nästa sommar och stora året därpå.

- Helikoptrarna är viktiga eftersom de kan vara på plats snabbt och eftersom flera helikoptrar kan agera inom samma område. Vi vill upptäcka bränderna tidigt och nypa dem innan de växer sig stora, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering av bränderna.

Dessutom har myndigheten förbättrat de system som ska hantera samordning och ge kommunala räddningstjänster stöd vid omfattande insatser.

- Vi har slutit avtal med Röda Korset om att ta hand om spontanfrivilliga. Frivilligrörelsen gör ett jättebra jobb och det kommer fler och de behöver organiseras, säger Anneli Bergholm Söder.

Svårt att rekrytera

Men i en viktig fråga står MSB maktlös. De räddningstjänster som ska vara först på plats organiseras av Sveriges kommuner och verksamheterna har under många år haft svårt att rekrytera nya brandmän. Enligt Håkan Olofsson på Brandmännens riksförbund saknas 2 800 hel- och deltidsanställda brandmän för att räddningstjänsterna ska kunna hålla full bemanning under sommarens semesterperiod.

- Dalarna, Jämtland och Småland, där det har brunnit mycket i helgen, där har man stora problem att rekrytera. Problemet finns i hela landet, men kanske särskilt i glesbygden och kring lite större städer, säger han.

Finns behov

MSB är medvetna om problemet.

- Vi ser att det finns ett behov av att stärka bemanningskapaciteten i svensk räddningstjänst och MSB har tagit initiativ kring att öka antalet utbildningsplatser, säger Jakob Wernerman.

Håkan Olofsson välkomnar de åtgärder om MSB har vidtagit, men poängterar att kommunernas resurser måste värnas. Antalet tankbilar har minskat de senaste åren, något som Olofsson menar märks tydligt vid extrema situationer.

- Det går att slå ner de här bränderna om man går på dem tidigt, men blir de för stora så är människan ganska liten. MSB har gjort bra saker, men de kommunala resurserna måste bli bättre, säger han.