Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund, visar vilken typ av raketer som föreslås förbjudas efter branschens möte i Kungsbacka på torsdagen.
Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund, visar vilken typ av raketer som föreslås förbjudas efter branschens möte i Kungsbacka på torsdagen.

Branschen vill stoppa klassiska raketer

Stopp för försäljning av klassiska raketer, begränsad försäljningstid runt nyår och tydligare regler för när nyårsraketer får avfyras. Det är några av förslagen från fyrverkeribranschens riksförbund efter torsdagens krismöte.

ANNONS
|

- Vi tror inte på ett totalförbud för fyrverkerier. Vi tror att det kommer att ha sådana negativa konsekvenser. De förslag vi lämnat tror vi är vägen framåt, säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund, till TT.

Företrädare för branschen samlades i Kungsbacka för att ta fram en framtida handlingsplan efter nyårshelgens raketattacker.

- Vi ser den felaktiga och olagliga användningen som ett samhällsproblem. Främst är det en polisiär fråga. Men vi vill också ha dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med polisen och med räddningstjänsten för att få ta del av deras erfarenheter, säger Nilsson.

ANNONS

Försäljningsförbud

En del i åtgärdsplanen är ett förbjuda försäljning av klassiska raketer med pinne och drivladdning.

- Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Nilsson.

Branschen har också kommit överens om att begränsa tiden för försäljning av raketer kring nyår. Dessutom önskas en tydlighet om när man får skjuta så kallade konsumentfyrverkerier utan tillstånd.

- I Finland finns en sådan regel redan i dag: Så när man till exempel talar om nyår så får man skjuta mellan klockan 18 och 02. Någon liknande reglering tycker vi att man borde ha, säger Nilsson.

Fyrverkeribranschen vill på sikt också diskutera med Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) för att införa ett förbud för allmänheten att använda raketer med pinne och drivladdning. Syftet är att förebygga att oseriösa importörer och handlare ska kunna tillhandahålla raketer.

ANNONS

Vad gäller?

I Göteborgsregionen fick polisen ett 90-tal samtal under nyårshelgen om att raketer skjutits på ett farligt och vårdslöst sätt. Ett flertal personer har också hört av sig till Göteborgs kommunledning med krav på att reglerna för fyrverkerier ändras.

Men vad kommunerna har rätt att göra är i dagsläget oklart, anser Jonas Ransgård, kommunalråd i Göteborg. Han har begärt att frågan ska diskuteras under nästa möte vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

- Då vill jag veta vad man kan göra i lokal ordningsstadga och vad som kan kräva lagändringar för att göra, säger han.

Han anser att nuvarande situation är ohållbar.

- Det har fått en ny karaktär när det verkar vara att man med vett och vilja angriper andra människor med raketerna, så kan vi inte ha det.

Välkommet initiativ

Även i Malmö blev nyårsfirandet dramatiskt på Möllevångstorget, när fyrverkerier riktades mot människor och byggnader. Kommunalrådet Andréas Schönström (S) välkomnar branschens initiativ.

ANNONS

- Absolut ett steg i rätt riktning. Jag har hela tiden tyckt att förbud är den sista utvägen. Men jag ser gärna att man gör inskränkningar, dels i raketernas utformning men även i försäljningen av dem, säger han.

Fakta: 30 procent av omsättningen

Det tillverkas inte fyrverkeripjäser i Sverige utan allt importeras, det mesta från Kina.

Fyrverkeribranschen representerar omkring 90 procent av marknaden.

Av försäljningen handlar omkring 80 procent av försäljning direkt till konsumenter medan 20 procent rör sig om olika evenemang.

För några av företagen representerar försäljningen av klassiska raketer, det som nu ska avvecklas, upp till 30 procent av omsättningen.

Källa: Sveriges Fyrverkeribranschförbund

ANNONS