Rekommendera användande av munskydd i kollektivtrafik och affärer, föreslår professor Tom Britton. Arkivbild.
Rekommendera användande av munskydd i kollektivtrafik och affärer, föreslår professor Tom Britton. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Britton: Avvakta med lättnader till september

Vänta med att lätta på restriktionerna om fysisk distansering till mitten av september. Prioritera då gruppen 70-plussare som fått göra stora uppoffringar i vår och sommar, föreslår professor Tom Britton.

ANNONS

Ny forskning visar att även relativt låg befolkningsimmunitet minskar spridningen av coronaviruset mer än vad man tidigare trott. Eftersom Sverige drabbades hårt i våras bedöms risken för en omfattande andra våg som ganska liten. Snarare är ett antal lokala utbrott att vänta, skriver Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Mot den bakgrunden föreslår han en förändrad coronastrategi. För det första bör kontaktspårning ske, det vill säga att närstående till smittade också testas. Vid lokala utbrott bör restriktionerna skärpas i det området. Att införa strängare regler i hela landet på grund av ett lokalt utbrott riskerar att skapa onödigt stora påfrestningar på samhället, enligt Britton.

ANNONS

Han uppmanar också till att vänta med att lätta på några av de nuvarande restriktionerna vad gäller fysisk distansering till mitten av september, då de flesta återvänt till arbetsplatser, skolor och universitet. Om man i september ser att detta inte lett till ökad smittspridning kan successiva lättnader införas. Gruppen 70 år och äldre bör prioriteras eftersom de fått avstå från så mycket umgänge under våren och sommaren.

Tom Britton ser det också som rimligt att rekommendera munskydd vid trängsel inomhus. "Mer empiri talar nu för att munskydd både kan skydda från att smittas och framför allt från att smitta vidare, skriver Britton.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS