Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/ TT

Bröder åtalade för hängningsmord kvar i häkte

En av de fem tonåringar – en i dag 16-årig flicka – som är åtalad för mordet på en taxichaufför i Hjälstavikens naturreservat släpps ur häkte i väntan på dom. Hon kommer dock omedelbart att placeras på Sis-hem.
Övriga åtalade blir kvar i häkte.

ANNONS

Häktningen hävs för flickan eftersom betryggande övervakning av henne har ordnats på annat sätt, då hon omedelbart kommer att placeras på ett Sis-hem.

Övriga åtalade, som alla fyra är bröder, blir kvar i häkte efter beslut från tingsrätten.

Huvudförhandlingen i Uppsala tingsrätt avslutades under måndagen, och beslutet meddelades av Uppsala tingsrätt under tisdagen.

Tonåringarna står åtalade för att ha lurat ut offret, en 26-årig man, i skogen och mördat honom genom hängning. Han hittades död i Hjälstavikens naturreservat utanför Enköping den 1 april i år, hängandes i ett träd med en snara runt halsen. Han hade då varit försvunnen i flera dagar.

ANNONS

Åklagaren har yrkat att den äldsta av bröderna, en i dag 19-årig man, ska dömas till livstids fängelse. För flickan och de övriga tre bröderna, 17, 17 och 16 år gamla, yrkades fyra års sluten ungdomsvård, enligt SVT Nyheter Uppsala. Hade de varit över 18 vid tiden för brottet hade även de riskerat livstids fängelse.

I februari polisanmälde den då 15-åriga flickan 26-åringen för en våldtäkt som hon menar ska ha begåtts förra sommaren, vilket enligt åtalet ska vara motivet till mordet.

Bröderna har under utredningens gång nekat till brott. Flickan har i sin tur erkänt delar av händelseförloppet. Hon hävdade i förhör att offret lurades till platsen men menade att planen var att bröderna skulle misshandla och råna honom.

ANNONS