Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den förre statssekreteraren Erik Bromander (S) frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Bromander: Borde ha gjort mer

Förre statssekreteraren Erik Bromander fick veta tidigt om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen. Men han visste inte att generaldirektör Maria Ågren bröt mot lagen, hävdar han i KU. KU:s ordförande Andreas Norlén (M) saknar svar på frågan varför Bromander inte informerade sin chef, tidigare infrastrukturministern Anna Johansson (S).

På torsdagen frågades Erik Bromander ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU), som nu granskar hur regeringen hanterade it-skandalen på Transportstyrelsen. Erik Bromander bekräftade att han i februari 2016 första gången informerades om att känsliga uppgifter riskerade att spridas när it-driften lades ut på entreprenad. Därefter fick han flera gånger information om saken, men uppger att han inte fick veta att generaldirektören skulle ha brutit mot några lagar.

"Borde gjort mer"

Tvärtom fick han bilden av att Maria Ågren hade genomfört åtgärder, planerade ytterligare åtgärder och hade en dialog med Säpo.

- Jag hade ingen anledning att tvivla på att Maria Ågren inte skulle lösa frågan, säger Bromander.

Anna Johansson informerades först i januari 2017, nästan ett år efter att Bromander fick veta om problemen.

- Jag borde ha gjort mera för att Anna Johansson skulle fått information, säger han.

Bromander tvingades avgå på grund av sitt vidlyftiga resande innan skandalen på Transportstyrelsen blev känd. Innan KU-förhören har han inte uttalat sig överhuvudtaget och det fanns därför förväntningar på att han skulle kasta ljus över vad som hände.

Efterlyser svar

Men Andreas Norlén tycker inte att Bromander lyckades förklara varför han inte informerade sin minister eller pratade om det med statssekreterare på andra departement.

- Det framstår som en smula anmärkningsvärt att han inte anser att det funnits anledning att hissa den här frågan högre upp eller i sidled, säger Norlén.

- Trots att statssekreteraren och statsrådet hade i stort sett daglig kontakt, så nämndes uppenbarligen aldrig den här frågan vid något tillfälle.

Mia Sydow Mölleby (V) tror att det kan vara så enkelt som att Bromander bedömde att det inte var någon särskilt allvarlig information och därför inte förde den vidare.

- Det jag tycker är mest anmärkningsvärt i det här är att ingen tar ansvar för någonting. Det är alltid som att man puttar runt på en boll och så är det ingen som tar den, säger hon.

Löfven sent informerad

I förra veckan sade Ann Linde (S), förre inrikesministern Anders Ygemans dåvarande statssekreterare och nuvarande EU-minister, att det inte hade gjort någon skillnad om statsministern informerats tidigare.

Kritiken och frågorna från oppositionen har bland annat handlat om hur det kan komma sig att statsminister Stefan Löfven informerades så sent, först i januari 2017.

Hans statssekreterare Emma Lennartsson avgick vid årsskiftet med hänvisning till att hon fått informationen tidigt utan att agera. Hon kommer att frågas ut av KU på tisdag i nästa vecka.