Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) viskar med varandra på SVT:s valvaka. Arkivbild.

Busch Thor: Gör allt vi kan

Alliansledarna fortsätter försöken att bilda en regering. Men hon tror inte att samarbete med Miljöpartiet är lösningen.

På onsdagseftermiddagen möttes Alliansens partiledare återigen hos Moderatledaren Ulf Kristersson. Det var första gången efter att Kristersson meddelat talmannen Andreas Norlén att han ger upp försöken att få stöd från Socialdemokraterna för en Alliansregering.

Varken Liberalernas partiledare Jan Björklund eller Centerledaren Annie Lööf ville säga något efter Alliansmötet. Björklund hänvisade till Kristersson, som ju fått uppdraget av talmannen att sondera för att försöka bilda en regering.

Löser inget

Jan Björklund och Annie Lööf anser att det är dags att nu tala med Miljöpartiet. Även Ebba Busch Thor kan tänka sig överenskommelser i olika frågor med Miljöpartiet, men konstaterar att partiets 16 riksdagsmandat inte räcker så långt.

- Tyvärr är det så att Miljöpartiet inte löser ekvationen. Dessutom är Gustav Fridolin otroligt kategorisk i sina nej till att stötta en Alliansregering, säger Ebba Busch Thor till journalister efter mötet.

Lööf, som i likhet med Björklund, inte vill sitta i en regering som behöver stöd från Sverigedemokraterna, anser att Alliansen och Kristersson måste vara mer envisa med S och inte ge upp efter "två möten".

Tvång går inte

Men Ebba Busch Thor är på Kristerssons linje.

- Det går inte att tvinga dem (S) till förhandlingsbordet, det går inte med en part som säger nej, säger Busch Thor.

Hon upprepar det hon sagt tidigare, att det inte är aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna och hon slår också ifrån sig alternativet att bilda en regering med endast M och KD.

- Det är inte det som ligger på bordet, det är inte det som är aktuellt, säger hon.

- För oss är det en Alliansregering som gäller, och där ska självklart alla fyra ingå.