Buss exploderade vid brand i centrala Stockholm

En explosionsartad brand utbröt på söndagen när en linjebuss körde in i Klaratunneln i centrala Stockholm. Inga passagerare var ombord, men föraren skadades. Enligt Storstockholms lokaltrafik (SL) valde busschauffören av oklar anledning att köra in i tunneln trots en skyddsbarriär för höga fordon.

ANNONS
|

Händelsen inträffade vid 11.30-tiden på söndagen. Vittnesuppgifter från platsen uppger att de hört minst en hög smäll och att kraftig rök syntes vid olycksplatsen.

– En buss har exploderat, säger Tony Frank, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till Aftonbladet kort efter larmet.

Enligt polisen rör det sig om en kraftig och hastig brand snarare än en explosion.

– Det ska inte ha varit några passagerare på bussen, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i region Stockholm, till GP strax efter olyckan.

Lättare brännskador

Bussens förare fördes med ambulans till sjukhus.

– Enligt den information som jag har ska han ha fått lättare brännskador i ansiktet och eventuellt på någon hand, säger Patrik Åberg på bussbolaget Keolis pressjour.

ANNONS

Händelsen betraktas som en trafikolycka. Bussen var på väg från Fredriksdalsdepån i södra Stockholm och skulle till Norrtull för att sättas in i linjetrafik.

– Föraren väljer då att av för oss oklar anledning ta en annan rutt än den instruerade och det är därför han kör in i den barriär som ska hindra för höga fordon från att köra in i tunneln, säger Henrik Palmér, presskontakt vid SL, till TT.

Teorin: Gasbehållare fattade eld

Bussvraket, utanför infarten till Klaratunneln, är helt utbrunnet.

Exakt vad som startat branden är oklart men en av polisens teorier är att bussen, som är en gasbuss, har haft gasbehållare på taket som har stötts till i samband med att fordonet körde in i tunneln, uppger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i region Stockholm för TT.

Enligt Skagerlind kommer det att dröja innan den tekniska undersökningen definitivt kan fastställa brandorsaken. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, arbetsmiljöbrott och vårdslöshet i trafik.

Vid 17.30-tiden på söndagen stod bussvraket fortfarande kvar vid Klaratunnelns mynning där olyckan inträffade på förmiddagen. Klaratunneln har stängts av för reparation och sanering. Enligt Trafikverkets prognos förväntas tunneln öppna för trafik igen klockan 16 på måndagen.

Liknande olyckor tidigare

I maj 2013 körde en buss fast i Klaratunneln nästan exakt vid samma plats och de biogastuber som fanns på bussens tak föll av, varav en började läcka gas. Innan tuben var tom bedömdes explosionsrisken vara alltför stor för att bärgningsarbetet skulle kunna påbörjas och trafikstörningarna blev mycket stora.

ANNONS

Då hade chauffören tagit en väg som inte var tillåten eftersom bussen var för hög.

En natt i december samma år inträffade sedan en liknande olycka där några av gastuberna började läcka och tunneln spärrades av.

ANNONS