Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gamla dagbrottet i Luossavaara ska fyllas med överskottsmaterial från bygget av den nya E10 och andra planerade byggprojekt i området. Arkivbild.

Byggmassor ska fylla dagbrott

I samband med att Trafikverket påbörjar arbetet med att dra den nya E10 norr om Kiruna kommer det att produceras runt 80 000 kubikmeter överskottsmaterial från vägbygget. Det ska användas i det gamla dagbrottet i Luossavaara, skriver NSD.

- Man lägger helt enkelt de här massorna i botten för att täcka över den stenen som ligger där. Det skapas konturer så att det blir mer naturliga formationer. Bottnen blir jämnare och därmed blir det enklare för växtligheten att överleva där, säger Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB, till tidningen.

Även överskott från de planerade byggprojekten i Luossavaaraområdet kommer att användas och totalt handlar det om 140 000 kubikmeter överskottsmaterial, men det räcker inte för att täcka hela botten i dagbrottet.

- Vi kommer också att beså området vilket gör det lättare för växtligheten att bre ut sig i området, säger Maritha Mossberg.