Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kristersson (M) är redo att avsätta Löfven.

"C och L är lurade in i en överenskommelse"

Både M-ledaren Ulf Kristersson och KD:s partiledare Ebba Busch Thor anser att Centern och Liberalerna lurats in i överenskommelsen med S och MP. Inte alls, anser L-ledaren Jan Björklund.

- Antingen har C och L blivit grundlurade eller så har man lurat sina medlemmar. De sade att V inte skulle få något inflytande, men nu är det precis där vi är, säger Ebba Busch Thor.

- Förtroendet mellan partierna är otroligt skadat, säger hon.

Även Ulf Kristersson pratade om de två allianskollegornas ståndpunkter efter beskedet från Vänsterpartiet att de släpper fram Löfven efter att ha försäkrat sig om ett visst inflytande.

- Det är ett oerhört besked. Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning, säger Kristersson.

Från vänster och höger

Jan Björklund avfärdar påståendet att han blivit lurad.

- Nej, mellan all retorik sade Sjöstedt att överenskommelsen ligger fast och att han trycker gult. Jag hörde vad han sade. Vi får oerhörd kritik från både vänster och höger, det får vi leva med ett tag, men överenskommelsen ligger fast. Det finns ingen överenskommelse med Jonas Sjöstedt, säger Björklund.

Löfte lokalt

Kristersson upprepade att Centern och Liberalerna har spräckt Alliansen på nationell nivå, men lovar att Moderaterna lokalt kommer att göra allt för att kommunerna inte ska drabbas av "dumheterna som sker på nationell nivå".

- Jag beklagar detta djupt. Om det här blir resultatet så blir Moderaterna samlingspunkt för borgerligt sinnade personer som vill se en borgerlig regering.

Han öppnade också för att partiet mycket väl kan avsätta regeringen om V väcker misstroende på frågor om marknadshyror och arbetsrätt.

- Vi kommer inte att rädda kvar en regering som aldrig borde ha tillträtt, om den hotas att avsättas, svarar Kristersson.

Inte rygga

Även Kristdemokraterna står redo att avsätta Löfven om det blir aktuellt.

- Om det finns en möjlighet att avsätta den här regeringen, så kommer Kristdemokraterna inte att rygga från den, säger hon.

På det reagerar Björklund:

- Det skulle ju vara märkvärdigt om man fäller en regering på politik som skulle stärka svensk ekonomi, jag tolkar in det i besvikelsen just nu. Det är ju politik som ligger till höger om Alliansregeringen, säger han.