Camilla Läckberg hittade rätt – tack vare sin egen PT

"Den värsta latmasken jag stött på". Så beskrivs Camilla Läckberg av sambon Simon Sköld i hans nya bok. Men till och med deckardrottningen har nu kommit igång med sin träning.

ANNONS
|

”Jag hatar att träna”, heter det ibland. Men de flesta är ändå överens om att träning är viktigt, och med rätt vägledning kan de allra flesta faktiskt komma igång. Puls har pratat med kändis-PT:n Simon Sköld, som i sin nya bok "Träning för latmaskar" visar att träning faktiskt passar alla.

Boktiteln ”Träning för latmaskar” kan vid en första anblick uppfattas som något provocerande.

Men ibland är det också vad som behövs för att fånga upp de personer som i dag aldrig ägnar sig åt träning.

För även om många pratar om en träningsboom och att träning är större än någonsin, så finns det fortfarande väldigt många svenskar som aldrig någonsin tränar.

ANNONS

Och det är till dessa som Simon Sköld, personlig tränare och elitidrottare, skrivit sin nya bok.

– Syftet med boken är att hjälpa folk som gett upp det här med att träna. Personer som tror att det är för sent att börja träna, som inte vågar prova eller som bara är av åsikten att de inte gillar att träna, säger Simon Sköld till GP, och fortsätter:

– Grovt indelat finns det två typer av personer där ute när det kommer till träning. Det finns de som vill göra allting på en och samma gång, som man nästan får kämpa för att hålla tillbaka. Men det finns också många därute som inte ens vill komma igång med sin träning. Och det är främst till dem som boken riktar sig.

För att få en person som inte gillar att träna att faktiskt börja träna finns det i regel några saker som måste göras. Simon Sköld menar att en viktig sak är att förändra synen på träning:

– En del pratar om träningshets i dag, och det är så otroligt modernt att vara hälsosam. Och det är klart att det är bra att vara hälsosam, det sätter också en psykologisk press där man tänker att man är dålig om man inte tränar. Och jag kan tycka att det i dag har gått till överdrift med hur mycket man ska träna för att vara nöjd. För många blir träningen viktigare än allt annat, och det blir inte heller bra.

ANNONS

När man väl har landat i att ha en sund syn på vad träning är eller bör vara, är nästa steg att få träningen att faktiskt bli av, för att sedan fortsätta med viss kontinuitet.

– När jag ska få igång folk som inte har varit aktiva handlar det alltid om att få in en vana, att få träningen att bli av. Och det behöver inte alltid vara så mycket. Gör du tio armhävningar i dag är det tio fler än du gjorde i går, säger Simon Sköld, och fortsätter:

– Ofta handlar det om att göra det så lätt som möjligt. Behöver du åka till gymmet och göra knäböj, när du lika gärna kan göra det hemma? På kvällen sitter de allra flesta i soffan en stund, de tittar på tv eller surfar på sociala medier. Och när man ändå sitter där och tittar på tv kan man faktiskt träna lite samtidigt. Det är inget som tar tid från jobb, städning eller dagishämtning.

Simon Sköld är sambo med deckarförfattaren Camilla Läckberg, som han i boken beskriver som ”den värsta latmasken jag stött på”. Men till och med hon har nu kommit igång med sin träning med hjälp av det här tänket.

ANNONS

Camilla Läckberg skriver för tillfället på sin nästa deckare och säger sig därför inte ha tid att göra någon intervju, men i boken beskriver hon hur hennes mål med träningen är tre saker. Hon vill vara hålla sig pigg och ha mycket ork, hon vill hålla sig frisk länge, och hon vill ”ha en snygg rumpa i jeans”.

– Det jag har upptäckt de senaste åren är att man faktiskt inte måste träna stenhårt på gym fem gånger i veckan för att nå de målen, skriver hon i boken. Det räcker att med enkla medel träna hemma, utan att det tar alltför mycket tid i anspråk. Och om jag, den lataste av de lata som aldrig haft någon som helst träningsvana, kan komma igång med träningen – ja, då kan alla!

Camilla Läckberg har numera klivit ur solstolen och börjat träna. Bild:Viktoria Wyckman Ågren
Camilla Läckberg har numera klivit ur solstolen och börjat träna. Bild:Viktoria Wyckman Ågren

För många som är nya i träningens värld kan det gå förhållandevis lätt att komma igång med träningen, men när det första hindret kommer blir det svårare. Saker som sjukdom, skador eller bristande motivation kan göra att man hamnar utanför sin rutin – och snart är man tillbaka i gamla mönster. Även Camilla Läckberg har upplevt detta:

– Så länge dipparna inte blir för långa eller för täta gör det inget. Knepet är att hoppa in i rutinen igen när man är tillbaka i vardagen, när man frisknat till – ja, så fort man känner att det går att ta tag i det igen tränar man helt enkelt vidare, som om inget hänt. Det är ingen idé att gå omkring med dåligt samvete och tänka: ’Nu har jag sabbat allt – det är ingen idé att jag fortsätter’. Upp på hästen igen. Livet kommer emellan ibland, så är det bara. Men knata på. Ge inte upp. Fortsätt! skriver hon, och fortsätter:

ANNONS

– Det här är något jag har fått kämpa mycket med. Jag har en ”ge upp”-mentalitet både vad gäller mat och motion. Äter jag en pizza tänker jag lätt: ”Jaha, nu har jag förstört allt, nu kan jag lika gärna dra i mig en bytta glass också.” Och missar jag ett par dagars träning på grund av sjukdom, så får jag direkt känslan av att allt jobb jag gjort innan är förstört. Försök lägga bort de känslorna. På’t igen. Det är inte tre dagars missad träning som kommer att sabba allt. Det är tre månaders.

Ett annat vanligt problem som kan uppstå när människor väl börjar träna är att de snart vill för mycket.

När man får smak på de endorfiner som träningen ger och börjar se resultat, är det lätt att ambitionsnivån blir för hög.

Och det är inte heller bra, menar Simon Sköld, som själv varit kampsportare på elitnivå i många år:

– Att inte träna ökar risken för bland annat fetma, blodsjukdomar och diabetes – saker som onekligen är farliga. Men man ska veta att elitidrott också är långt ifrån hälsosamt. Där finns hela tiden risken för skador, överträning, fysisk och mental utbrändhet, säger han, och fortsätter:

ANNONS

– När jag var ung och aktiv inom kampsporten skulle man träna så mycket som möjligt. Tanken var alltid: När du vilar tränar din fiende. I dag har jag vänt de där tankarna. Hur lite måste jag träna för att ändå lyckas med det jag vill? Behöver jag lyfta skrot fyra gånger i veckan eller räcker det med två? Det har utvecklat min fysik, eftersom kroppen får bättre återhämtning. Lagom är faktiskt bäst.

Fakta: Kom igång med träningen

  1. Vill du komma igång med träning? Då finns det några saker att tänka på, så blir det lättare att lyckas. Här är några av Simon Skölds bästa tips:
  2. Få träningen att bli en vana: Man brukar säga att det tar 21 dagar att bygga en vana. Håll ut, och var noga med att få till träningen så är du snart där.
  3. Hitta utrymme i vardagen: Försök få in träningen i vardagen. Sno till dig lite motion varje dag. Promenera eller cykla till jobbet, hoppa av bussen någon hållplats tidigare. Gör styrkeövningar när du tittar på tv.
  4. Många, korta pass: För att få till vanan är det mycket bättre att göra fler, korta pass i stället för färre, längre pass.
  5. Våga prova saker. Testa träningsformer! På till gymmet, gå på dans, spela fotboll. Prova det du alltid drömt om att testa, så hittar du snart en träningsform du älskar.
  6. Sätt ett mål: För de flesta underlättar det med ett tydligt mål, oavsett om det är att springa ett visst lopp, att gå ner fem kilo eller att komma i de där gamla jeansen.
ANNONS