Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mikail Yüksel. Arkivbild.

Centern utesluter toppnamn i Göteborg

Centerpartiet utesluter sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel, med motiveringen att han dolt sitt samröre med en turkisk högerextrem organisation. Yüksel hävdar att han informerade partiet innan han nominerades.

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger för TT att man utesluter Mikail Yüksel eftersom han tidigare ska ha haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, men inte berättat om det för partiet.

- Han ska ha haft ett möte med Grå vargarna om att tillsammans med andra personer från Sverige och Danmark starta en gren av organisationen i Skandinavien. Vi fick reda på det i går och har pratat med honom flera gånger. Han har inte kunnat lämna några bra förklaringar och det har lett fram till att vi beslutade om uteslutning, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Mötet med Grå vargarna ägde rum för fem år sedan, då Yüksel även ska ha poserat på foton tillsammans med ledande företrädare för organisationen.

"Sektliknande partibygge"

När TT först når Mikail Yüksel har han ännu inte nåtts av beskedet att han är utesluten ur partiet. I ett inlägg på Facebook skriver Yüksel under onsdagskvällen att han har informerat partiet om att hans pappa varit aktiv inom Turkiets nationalistiska parti och att han därför träffat representanter för Grå vargarna, som är partiets ungdomsförbund.

Han skriver också att han erbjöds att starta en underavdelning men tackade nej. Att han nu blivit utesluten skyller han på vänskapskorruption och ett "sektliknande partibygge".

- Jag förnekar inte att det var en förfrågan. Jag har varit på ett möte med Grå vargarna och berättade om det innan jag kandiderade eftersom jag inte ville att det skulle skada partiet i framtiden. Det är inte nya uppgifter, de har vetat om detta långt innan nomineringsprocessen började, säger Mikail Yüksel till TT.

TT: Så du menar att partiledningen visste allt om din bakgrund?

- Jag pratade med partiet innan nomineringsstämman och regionenhetens chef skulle föra det jag berättat vidare till partistyrelsen. Det är inte mitt fel om de inte har gjort det.

Partiledningen säger däremot att man har informerat Yüksel under processen och han också har fått möjlighet att yttra sig.

- Jag ringde honom i morse och sade att jag tyckte han skulle avsäga sig sin kandidatur men han ville inte. Inom ett dygn har han vid minst fyra tillfällen blivit kontaktad både via samtal och mejl. Han ändrar sin historia varje gång, säger Michael Arthursson.

Diskussion i partiet

Han berättar att det var diskussion om Yüksels nominering när riksdagslistan skulle fram.

- Då undersökte vi det hela, men hittade inget annat än påståenden, säger Arthursson.

Nomineringskommittén avrådde men en majoritet på nomineringsmötet i Göteborg ville ha med honom på listan och så blev det.

TT: Hur allvarligt är det här för Centerpartiet?

- Det är alltid jobbigt när man kommer till uteslutning. Men när det är för långt från de värderingar vi står för och när de som vill vara ledande företrädare inte talar om hur det egentligen ligger till, då måste vi sätta ner foten. Vi undersöker om det med så kort tid till valet går att få fram en ny lista, men vi vet inte om det är möjligt än, säger Arthursson.

Beslutet om uteslutning har tagits av partistyrelsen. Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

Det är inte första gången kontakter med den högerextrema organisationen ställer till det för politiker. Dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgick ur regeringen 2016 efter att det bland annat avslöjats om att han närvarat på en middag med representanter för Grå vargarna.