Torneamentums covidriddare ska påminna om att hålla avstånd under högskommarveckorna på Gotland. Här syns Thomas Lindgren på hästen Soprano och Anders Månsson på hästen Sara.
Torneamentums covidriddare ska påminna om att hålla avstånd under högskommarveckorna på Gotland. Här syns Thomas Lindgren på hästen Soprano och Anders Månsson på hästen Sara. Bild: Sören Andersson/TT

Covidriddarna om sommaren: "Väldigt förvånade"

Turister och öbor på Gotland är bra på att hålla avstånd, summerar covidriddarna efter snart tre veckor i tjänst. Samtidigt vittnar de om ett stort medialt intresse – världen över.
– Det är väldigt överväldigande, säger projektledaren Lennart Borg till TT.

ANNONS

I slutet av juli började riddarsällskapet Torneamentum patrullera öns gator och badplatser, på uppdrag av Region Gotland och näringslivet. Syftet: att påminna människor om att hålla avstånd, tvätta händerna och andra viktiga råd för att stoppa spridningen av covid-19.

På kort tid började riddarna synas i internationell media, något som Hela Gotland tidigare rapporterat om.

– Vi tyckte att det här var en bra idé, men att det skulle slå över hela världen ... det är väldigt förvånande, säger Lennart Borg, projektledare i riddarsällskapet, till TT.

För några veckor sedan blev han intervjuad av BBC. Även den kanadensiska tv-kanalen CTV, franska radiokanalen RTL och brittiska tidningen The Times har skrivit om initiativet.

ANNONS

– Jag hörde även ett inslag i ett barnprogram i Australien, säger Lennart Borg.

"Överfullt på parkeringar"

Covidriddarna patrullerar varje tisdag och torsdag kring lunchtid. Nu har de hållit på i snart tre veckor.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande. Folk tycker det är jättekul att se riddare som rider runt på stan eller på någon strand. Det är ett väldigt effektivt sätt att trumma in uppmaningarna, menar Lennart Borg.

TT: Håller folk avstånd?

– Ja, det tycker jag faktiskt. Folk har varit duktiga och alla är väldigt medvetna om vad som gäller.

I slutet av juli varnade länsstyrelsen i Gotland om att allmänheten på ön blivit sämre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

TT: Hur har ni covidriddare märkt av det?

– Det som har märkts är att det är väldigt mycket folk på stan, och även på en del badstränder. Där har det varit överfullt redan på parkeringarna, säger Lennart Borg och tillägger:

– Men vad jag har hört så har restauranger och etablissemanget skött sig bra.

Turismen avtar

Covidriddarna har inga befogenheter att skingra en folkmassa, utan kan bara påminna om rekommendationerna genom banderoller och utrop.

– Vi är tydliga reklampelare som ger en positiv inställning till det här som är väldigt allvarligt, säger Lennart Borg.

ANNONS

Människor som vill ta en bild med riddarna och hästarna får göra det – men på två meters avstånd.

Hur länge Tornamenteum ska patrullera beror på befolkningsläget. Riddarsällskapet har regelbundna avstämningar med regionen.

– Turismen avtar lite efter den här veckan. Vi får se om vi ska göra något nästa vecka, eller om vi slutar för säsongen.

Klara Stefansson/TT

Den som vill ta en selfie med riddarna och hästarna får göra det på två meters avstånd.
Den som vill ta en selfie med riddarna och hästarna får göra det på två meters avstånd. Bild: Sören Andersson/TT

Fakta: Coronaråden

Coronapandemin pågår fortfarande, trots sommar och månader av ingrepp i vardagen. Här är råden som fortfarande gäller:

• Om du är frisk: Tvätta händerna. Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus. Avstå från större sociala sammanhang, nya kontakter och res helst inte med kollektivtrafiken.

• Om du är sjuk: Stanna hemma. Har du feber, stanna hemma två feberfria dagar innan du återgår till jobbet eller skolan. Har du konstaterad covid-19-smitta ska du stanna hemma minst en vecka efter att du blivit sjuk.

• Om du haft covid-19: Fortsätt följa de allmänna råden. Har du påvisade antikroppar, eller har haft en bekräftad covid-19-infektion kan du umgås friare med andra människor, även de ur riskgrupper.

• För dem som är 70 år eller äldre är rekommendationen att i möjligaste mån begränsa kontakter och hålla avstånd.

• Om du ska besöka någon som tillhör riskgrupp: Tänk på avståndet och träffas allra helst utomhus. Om du har påvisade antikroppar kan du träffa personer i riskgrupp på ett lite mer avslappnat sätt, men fortsätt följa de allmänna råden.

• Om du ska resa i Sverige: Är du frisk får du resa fritt. Är du sjuk ska du stanna hemma. Res allra helst inte med allmänna färdmedel där det inte går att boka sittplats utan använd egen transport. Den som ändå behöver åka buss, tåg eller flyg ska se till att hålla avstånd även där.

• Om du ska resa utanför Sverige: Utrikesdepartementet avråder för tillfället från resor utanför EU till och med 31 augusti 2020. Det finns även avrådan från resor till en rad länder inom EU och Europa, se till att du har koll innan du bokar in en resa. Var också uppmärksam på att vissa länder kräver intyg på att du inte har covid-19 för att få komma in i landet.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Utrikesdepartementet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS