En person som vårdades palliativt och som ordinerats vak lämnades och avled ensam – händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.
En person som vårdades palliativt och som ordinerats vak lämnades och avled ensam – händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Döende lämnades ensam – vårdmiss anmäls

ANNONS

Malmö stad har Ivo-anmält en händelse där en palliativ vårdtagare lämnades och dog i sin ensamhet, rapporterar Sydsvenskan.

– Den här personen som var ordinerad vak var ensam i två timmar mellan sju och nio på morgonen. När det kom avlösning så hittades personen avliden, säger Alexandra Knöös, enhetschef på avdelningen för ordinärt boende, till tidningen.

Varför medarbetaren som hade ansvar för att vaka över vårdtagaren lämnade personen ensam ska utredas.

– Det är något fundamentalt att man inte ska behöva vara själv, det kan vara väldigt ångestfyllt, säger Knöös.

Vård- och omsorgsnämnden har informerat berörd personal om det inträffade och samtidigt påmint om rutinerna för vak i samband med palliativ vård (symtomlindrande vård i livets slutskede).

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS