Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) med sköldar och fanor vid demonstrationen i centrala Göteborg i september förra året.

Därför får NMR tillstånd att demonstrera

Efter bråk och oroligheter vid nazistiska NMR:s demonstrationer har högljudda röster kritiserat polisen för att de gett organisationen tillstånd att demonstrera. Karin Åhman, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, förklarar varför nazisterna får demonstrera.

Utgångspunkten för de demonstrationstillstånd som NMR har fått är densamma som för alla andra tillstånd som polisen ger, säger Karin Åhman. I första hand görs bedömningen utifrån hänsyn till allmän ordning och trafik.

- Fri och rättigheter gäller för envar. Man får begränsa demonstrationsfriheten likväl som man får begränsa yttrandefriheten, men yttrandefriheten är väldigt lite begränsad i Sverige. I linje med det har vi också väldigt starka övriga opinionsfriheter och det är då en ordningsfråga när man bedömer om man ska ge tillstånd. Det står att man ska ge tillstånd om man kan göra det utan fara för ordningen och säkerheten eller för trafiken vid sammankomsten.

TT: Det har uppstått stora ordningsstörningar vid flera av NMR:s sammankomster. Kan man neka tillstånd med hänsyn till vad som hänt vid tidigare demonstrationer?

- Regleringen i lagen ser inte ut så. Man gör en enskild bedömning vid varje sammankomst och för varje ansökan om tillstånd. Sedan får man upplösa den i efterhand om det blir bråk på plats eller gripa personer som begår brott. Man begränsar hellre demonstrationsrätten mot slutet, om den har missbrukats, än att inte tillåta att människor ges möjlighet att gå ut och prata på gator och torg.

TT: Vissa debattörer har argumenterat för att NMR:s manifestationer i sig utgör hets mot folkgrupp, hur ser du på det?

- Lagen om hets mot folkgrupp begränsar yttrandefriheten, men inte demonstrationsfriheten. Man har på så sätt en svagare yttrandefrihet än demonstrationsrätt och det kan man naturligtvis diskutera.

TT: Vilka sammankomster skulle kunna utgöra en fara för ordning och säkerhet om inte NMR:s gör det?

- Det är en legitim fråga och som jag förstår det så gör man en generös tolkning till förmån för demonstrationsfriheten. Om man inte gör det så riskerar man att dra med sig en massa annat, det vill säga att man fortsätter att tolka rättighetsregleringar strängt. Det här handlar om demokratins kärna – att även de åsikter som ogillas starkt av väldigt många ska få komma till uttryck.