Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Arkivbild.
KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dödsdömde Djalalis advokat kräver ny rättegång

Försvarsadvokater för den i Iran dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali kräver att rättegången mot honom görs om.
Myndigheter hotade med att avrätta den spiondömde Djalali på lördagen.

Inga uppgifter om en eventuell avrättning har kommit från Iran. Däremot säger Djalalis advokat Helaleh Moussavian att man kräver en ny rättegång:

– Vi lämnade in kravet till juridiska myndigheter för ett par dagar sedan, säger han till nyhetsbyrån AFP och lägger till att man bifogat bevis som visar att Djalali är oskyldig till anklagelserna.

Saeed Khatibzadeh, iranska utrikesdepartementets talesperson, har tidigare sagt att avrättningen kan skjutas upp, men att domen "är definitiv".

En avrättning sades vara planerad till lördagen:

– Vi fick veta tidigare i dag att han fortfarande befinner sig på samma avdelning på fängelset. Nu har vi inte fått några nya uppgifter, sade Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia till Dagens Nyheter sent på lördagen.

Människorättsgruppen Amnesty uppgav i fredags att Iran genom hot om avrättning försöker få Belgien och Sverige att göra eftergifter i två fall som gäller före detta iranska tjänstemän.

Den 49-årige Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna 2012, greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016, då han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet.

Han dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning. Anklagelserna har avfärdats av Sverige.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Djalali, som har både iranskt och svenskt medborgarskap, har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i huvudstaden Teheran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att nämna Ahmadreza Djalali vid namn, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad och gett den israeliska underrättelsetjänsten känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte mot pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som enligt hans försvarare tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige