En man och en kvinna mördades brutalt i sitt hem i Mantorp förra sommaren. Nu erkänner den dömde mördaren. Arkivbild.
En man och en kvinna mördades brutalt i sitt hem i Mantorp förra sommaren. Nu erkänner den dömde mördaren. Arkivbild.

Dömd för dubbelmordet i Mantorp erkänner

Den 25-årige man som dömts till livstids fängelse för morden på en man och en kvinna i Mantorp förra sommaren nekade under hela rättsprocessen. Men nu har han erkänt att det var han ensam som utförde de brutala gärningarna mot paret, enligt polisen.

ANNONS
|

Polisen träffade mannen i måndags, då han självmant ville berätta om vad som hände i Mantorp, skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Domen är redan avkunnad av Göta hovrätt men vi valde att träffa honom för att höra vad han hade att berätta. Ur ett brottsofferperspektiv kan det vara viktigt för anhöriga att om möjligt få mer information." säger Gunilla Broman, spaningsledare för utredningen.

Efter att ha varit tyst stora delar av förundersökningen valde mannen i tingsrätten plötsligt att prata. Han gav då en mycket detaljerad historia om vad som lett fram till morden. Han sade också att han haft sällskap med två män till huset, men att han lämnade platsen innan offren skadades.

ANNONS

Nu har han tagit tillbaka de uppgifterna, och erkänner att det var han ensam som dödade paret. 25-åringen berättade att han saknade koppling till platsen och offren och att det var slumpen som gjorde att han hamnade just där.

Mannen har också berättat att han hade för avsikt att begå brott den aktuella dagen, men det dödliga våldet var inte planerat utan "en impulsiv handling som uppstod vid brottstillfället".

"Det här är en berättelse som stämmer till stora delar med vad som framkom under förundersökningen", säger Gunilla Broman.

Anhöriga till paret har fått ta del av uppgifterna som mannen lämnat till polisen.

TT

Fakta: Mantorpmorden

Den 12 juni förra året hittades en man och en kvinna i övre medelåldern döda i ett hus i Mantorp utanför Linköping. De hade mördats brutalt – tejpats över ansiktena och knivskurits svårt.

Den speciella tejpningen blev en viktig detalj för polisen, som ledde dem fram till 25-åringen. Han var inte känd av polisen sedan tidigare och hade ingen koppling till offren.

Det framkom under utredningen att han har haft mycket dålig ekonomi och att han tidigare haft psykiska problem och bland annat fantiserat om att döda andra människor.

I maj 2018 dömdes han till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juli fastställde Göta hovrätt domen mot mannen.

ANNONS