Årets första Nobelpris tillkännages i dag. Arkivbild.
Årets första Nobelpris tillkännages i dag. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dags för Nobelpris – sömnfynd tippas

Upptäckter kring vår sömn – eller möjligen kring bakteriesystemen i våra kroppar? I dag får vi veta vilken forskning som belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

ANNONS

"Nobelveckan" inleds i dag och före lunchtid får en eller flera forskare samtalet från Nobelkommittén med beskedet att de tilldelas det ärofyllda priset.

En av spekulationerna kring årets pris i fysiologi eller medicin handlar om avslöjanden av avancerade ekosystem av bakterier och mikrober som våra kroppar härbärgerar.

Andra upptäckter på tapeten handlar om processer som styr vår sömn och vakenhet liksom fynd bakom så kallad car T-cellsterapi mot cancer, enligt analysföretaget Clarivate.

Förra året var det svensken Svante Pääbo som fick påringningen från Nobelkommittén och först trodde att det var ett skämt från kollegorna.

Han har utvecklat metoder som gör det möjligt att kartlägga arvsmassan hos våra utdöda föregångare och gjort upptäckter kring hur vi människor hänger ihop med dem genetiskt.

ANNONS

Runt 650 nomineringar till årets pris i fysiologi eller medicin har kommit in från vetenskapssamhället.

Beslutet fattas av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Tidigast klockan 11.30 i dag meddelas vem eller vilka som belönas.

Fakta: Då tillkännages årets pristagare

Fysiologi/medicin: Måndag 2 oktober, tidigast klockan 11.30.

Fysik: Tisdag 3 oktober, tidigast klockan 11.45.

Kemi: Onsdag 4 oktober, tidigast klockan 11.45.

Litteratur: Torsdag 5 oktober, tidigast klockan 13.00.

Fredspriset: Fredag 6 oktober, klockan 11.00.

Priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: Måndag 9 oktober, tidigast klockan 11.45

Källa: nobelprize.org

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS