Det tekniska teamet bakom Spider-2: Krister Sjölander, Marcus Lindh och Thomas Tomtlund.
Det tekniska teamet bakom Spider-2: Krister Sjölander, Marcus Lindh och Thomas Tomtlund. Bild: Kristine Dannenberg

Dåligt väder och månsken stoppar svensk raket

ANNONS

Den svenska raketen Spider-2 står fortfarande på marken. Dåligt väder och starkt månsken gör att raketen inte kan skjutas upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Raketen ska hjälpa forskare från Kungliga tekniska högskolan (KTH) att mäta egenskaperna hos de laddade partiklar som ger upphov till norrsken.

Gruppen bakom projektet har varit startklar hela veckan. Vädret har till en början varit bra, men sedan har utsikterna dagen efter varit för dåliga.

"Det gäller nämligen att väderprognosen för dagen efter en uppskjutning också är bra för att man ska kunna hämta tillbaka experimenten från nedslagsområdet utan problem," skriver Philip Ohlsson, projektets presskontakt, i ett mejl till TT.

ANNONS

På grund av ökad månaktivitet stängs projektfönstret för den här gången eftersom ljuset från månen stör experimenten. Nya försök kommer att göras igen runt den 21 februari, då månens ljus har minskat.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS